Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: 20 godina od smrti dr. Franje Tuđmana, zadnja ovogodišnja sjednica Sabora...

10. Prosinac 2019.
Spomenik Dr Franjo Tuđman u Zagrebufoto Ratko Mavar
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 10. prosinca:

ZAGREB - Hrvatski sabor održava posljednju ovogodišnju sjednicu prije redovite zimske stanke, koja počinje 15. prosinca. Zastupnici trebaju raspraviti 20-tak točaka, a zasjedanje završiti u petak glasovanjem. Najavljena je rasprava o prijedlozima triju zakona kojima će se pooštriti kazne za počinitelje nasilja - riječ je o izmjenama Kaznenoga te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom postupku koji su nedavno prošli prvo saborsko čitanje. Zastupnici će raspravljati i o zakonskom prijedlogu da se Vukovar proglasi mjestom posebnog domovinskog pijeteta i tako očuva trajna uspomena i sjećanje na žrtvu koji je taj grad podnio u srpskoj agresiji. Raspravit će i prijedlog zakona da se osnivačka prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana prenesu s Vukovarsko-srijemske županije na državu, čime bi ta bolnica postala Nacionalna memorijalna bolnica (10 sati, Hrvatski sabor, Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB - U povodu obilježavanja 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, zajednički vijenac na grobu dr. Tuđmana na Mirogoju u ime Republike Hrvatske položit će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (9,15 sati, Gradsko groblje Mirogoj).

ZAGREB - U povodu 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana održat će se okrugli stol "Dr. Franjo Tuđman – vrhovni zapovjednik i državnik" kojem će nazočiti najviši državni dužnosnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji će se prigodno obratiti okupljenima, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov i drugi visoki uzvanici. Okrugli stol održat će se u Hrvatskom vojnom učilištu 'Dr. Franjo Tuđman' u organizaciji Ministarstva obrane i Hrvatske vojske (10 sati, HVU, Ilica 256b).  

ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nazočit će u zagrebačkoj katedrali svetoj misi zadušnici za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana o 20. obljetnici njegove smrti. Svetu misu će služiti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić (18 sati, Zagrebačka katedrala). U pratnji premijera Plenkovića bit će ministri Damir Krstičević, Marko Pavić, Marija Vučković, Milan Kujundžić, Gari Cappelli i Tomo Medved.

ZAGREB - Nastavak sjednice zagrebačke Gradske skupštine. Zastupnici trebaju raspravljati i o prijedlogu gradskog proračuna za 2020. godinu (11 sati).

ZAGREB - U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) organizira okrugli stol na temu integracije izbjeglica u hrvatsko društvo. Nazočit će ravnatelj JRS-a u Hrvatskoj Tvrtko Barun, ravnatelj europskog ureda JRS Jose Ignacio, predstavnik Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) Giuseppe DiCara, veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Alen Bowman, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić i drugi (10 sati, Europski dom, Jurišićeva 1/1).

ZAGREB - Na tradicionalnom prednovogodišnjem susretu čelni ljudi Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) predstavit će ocjene mjera hrvatske Vlade za rasterećenje gospodarstva, analizu učinaka porezne reforme te rezultate istraživanja o poslovnim očekivanjima članova i procjenama HUP-a za 2020. Na susretu se kao izaslanika predsjednika hrvatske Vlade očekuje ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat (12 sati, hotel Hilton Garden Inn, Radnička cesta 21).

ZAGREB - Svečano potpisivanje Sporazuma o osiguranju portfelja kredita za obrtna sredstva za izvoznike između Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i četiri poslovne banke - Kovanice, Erste&Steiermarkische banke, Hrvatske poštanske banke i Podravske banke (12 sati, HBOR, Strossmayerov trg 9).

ZAGREB - Hrvatska udruga turizma (HUT) predstavit će trendove u hrvatskom turizmu za četvrti kvartal ove godine Turistički impuls Q4, s naglaskom na pogoršanje pokazatelja profitalbilnosti i rentabilnosti u najvećim turističkim  kompanijama unatoč rastu fizičkog turističkog prometa (10 sati, Oris-Kuća arhitekture, Ulica kralja Držislava 3.).

PREDSJEDNIČKI IZBORI

VELIKO TRGOVIŠĆE - Kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetit će u Krapinsko-zagorskoj županiji Veliko Trgovišće, Zabok, Bedekovčinu i Lobor. U sklopu posjeta položit će vijenac ispred rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću i družit će se s građanima (16 sati). 

26. travanj 2024 05:15