Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: 27. godina osnivanja ‘Puma‘, dodjela bespovratnih sredstava, predsjednički kandidati u finalnom lovu na glasove...

20. Prosinac 2019.
Zoran Milanović
Piše:
piše Lider/Hina
[email protected]
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 20. prosinca:

VARAŽDIN, SVETI MARTIN NA MURI - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Varaždinu će posjetiti Vojarnu 7. gardijske brigade "Puma" u povodu obilježavanja 27. obljetnice osnivanja "Puma" (9 sati, Optujska 66). Položit će i vijenac za poginule, umrle i nestale pripadnike "Puma" u kapelici sv. Jurja. Nakon toga premijer Plenković će u Svetom Martinu na Muri sudjelovat na konferenciji "Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva" (10 sati, Izvorska 3). U sklopu konferencije, Plenković će uručiti 6 ugovora predstavnicima Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Zadarske županije za projekte navodnjavanja, iz Mjere 4.3.1. Programa ruralnog razvoja - Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju ili prilagodbu poljoprivrede i šumarstva - Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja. U pratnji predsjednika Vlade bit će ministri Tomo Medved, Darko Horvat, Marija Vučković i Marko Pavić.

ZAGREB - Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u vrijednosti od oko 126 milijuna kuna,  u sklopu reformskog cilja poticanja izvrsnosti u znanosti. Ugovore korisnicima u Ministarstvu znanosti i obrazovanja uručit će ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak (10 sati, Ministarstvo znanosti i obrazovanja,  Multimedijalna dvorana u prizemlju, Donje Svetice 38).

ZAGREB - Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodjeljuje na prigodnoj svečanosti Državne nagradu za humanitarni rad u 2019. (11 sati, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Trg Nevenke Topalušić 1). Nagrada za životno djelo dodijelit će se velečasnom Ivanu Radeljaku, a dobitnici Godišnje nagrade su Dajana Zeko, Emil Vibović iz Male Subotice te Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići. Nagrade laureatima uručit će resorna ministrica Vesna Bedeković.

ZAGREB - Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) održat će konferenciju za medije na temu "Pristupačnost kao preduvjet uključivanja osoba s invaliditetom" (10,30 sati, Sloboština, V. Varićaka 20). Iako u Hrvatskoj postoji zakonodavni okvir za pristupačnost, nedostatna ili loše izvedena pristupačnost još je uvijek jedna od osnovnih prepreka za uključivanje osoba koje se kreću u invalidskim kolicima, u svakodnevne aktivnosti, poručuju iz HUPT-a.

ZAGREB - Udruga za samozastupanje na tribini 'Nasilje nad ženama s intelektualnim teškoćama' predstavit će rezultate istraživanja koje je na tu temu tijekom 2019. godine provela u sklopu projekta Osnaživanje žena s intelektualnim teškoćama (11 sati, Kuća ljudskih prava, Selska Cesta 112C).

VUKOVAR - HŽ Infrastruktura i španjolska tvrtka Comsa potpisat će ugovor za izvođenje radova na projektu "Nadogradnja i elektrifikacija pruge Vinkovci-Vukovar". Vrijednost ugovora je 376,3 milijuna kuna bez PDV-a, a predviđeni rok trajanja radova je dvije godine. Modernizacijom će se ta pruga duljine 18,7 kilometara unaprijediti za brzinu vlakova do 120 km/h, čime će se upola skratiti vrijeme putovanja. Projekt sufinancira Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. iz Kohezijskog fonda. Na potpisivanju ugovora, kako je najavljeno, bit će i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković (10 sati, Gradski muzej Vukovar, Dvorac Eltz). 

ZAGREB - Predsjednik uprave Erste banke Christoph Schoefboeck na susretu s novinarima u povodu predstojećih blagdana osvrnut će se na 2019. godinu te iznijeti pogled na bankarsko tržište u 2020. godini. Glavni ekonomist Erste banke Alen Kovač dat će pregled makroekonomskog okruženja i prognoze za Hrvatsku u 2020. godini (12 sati, Erste poslovni centar, Ivana Lučića 2).

PREDSJEDNIČKI IZBORI

VUKOVAR - Kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu Republike Kolinda Grabar-Kitarović boravit će u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje će se družiti s građanima u Županji, Vinkovcima. Otoku i Vukovaru. Završni predizborni skup Grabar-Kitarović održat će u Vukovaru (18 sati, Ružičkina kuća, Ulica J. J. Strossmayera 25).

ZAGREB - Predsjednički kandidat Zoran Milanović obratit će se u svome Izbornom stožeru građankama i građanima Hrvatske uoči predstojećih izbora za predsjednika Republike Hrvatske. (12 sati, Izborni stožer, Trg Drage Iblera 9).

ZAGREB - Konferencija za medije predsjednika svih zajednica Hrvatske demokratske zajednice (10 sati, Središnjica HDZ-a, Trg žrtvava fašizma 4). Predsjednici Mladeži HDZ-a, Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski", Zajednice utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman", Zajednica branitelja HDZ-a "Gojko Šušak", Akademske zajednice HDZ-a "dr. Ante Starčević" te Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a govorit će o predstojećim predsjedničkih izborima i potpori njihovoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović, koja se bori za drugi predsjednički mandat.

OSIJEK - Završno obraćanje javnosti predsjedničkog kandidata stranke Desno Ante Đapića (10,30 sati, prostorije stranke Desno, Ulica Stjepana Radića 30).

ZAGREB - Predsjednički kandidat Nedjeljko Babić na završnoj konferenciji za medije uoči predsjedničkih izbora, 22. prosinca, osvrnut će se na predizbornu kampanju te potpisati Deklaraciju o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa hrvatske države na Jadranskom moru (11,45 sati, prostorije Kraljevske akademije, Grič 2). 

ZAGREB - Kandidatkinja Radničke fronte i Socijalističke radničke partije za predsjednicu Republike Katarina Peović održat će konferenciju za medije o temi 'uspon  desnice u Hrvatskoj' (10,30 sati, ispred kipa Nikole Tesle, Masarykova 2).

20. travanj 2024 14:00