Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Ministar Beroš u Krapinsko-zagorskoj županiji, ministar Štromar na provjeri statike zgrada u Zagrebu...

17. Travanj 2020.
Vili Berošfoto Ratko Mavar
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 17. travnja:

ZAGREB - Zastupnici Hrvatskog sabora prvi put će glasovati  - i ručno i elektroničkim putem te iz nekoliko prostorija - o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima i o prijedlogu zakona o zaštiti od zaraznih bolesti i prijedlogu zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima. Prethodno će se provesti izjašnjavanje o amandmanima na zakonske prijedloge. Dopunama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima predlažu se mjere kako bi građani, kojima dio primanja odlazi na ovrhe, lakše podnijeli negativne ekonomske posljedice zbog epidemije koronavirusa. Predloženim zakonskim izmjenama o zaštiti od zaraznih bolesti na popis zaraznih bolesti dodaje se koronavirus, definiraju se epidemiološke mjere izolacije odnosno samoizolacije, daju veće ovlasti sanitarnim inspektorima. Raspravljat će se o prijedlogu izmjena zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

KRAPINA - Ministar zdravstva Vili Beroš, na poziv župana Željka Kolara, dolazi u službeni posjet Krapinsko - zagorskoj županiji. U Krapini će biti održan radni sastanak ministra Beroša i njegovih suradnika sa županom Kolarom, načelnikom Županijskog stožera Civilne zaštite Anđelkom Ferekom – Jambrekom te ravnateljicama i ravnateljima zdravstvenih ustanova s područja Krapinsko - županije. Na sastanku će biti i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Izjave za medije predviđene su ispred Festivalske dvorane u Krapini (11,15 sati, Šetalište hrvatskog narodnog preporoda 13).

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar posjetit će inženjere koji od 22. ožujka rade na provjeri statike i procjenama štete zgrada oštećenih u potresu. Statičari su se od početka stavili na raspolaganje i aktivno uključili u prvi korak u procesu sanacije, ali paralelno aktivno sudjeluju i u izradi novog Zakona o obnovi. U Uredu za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba ministar će se susresti i s voditeljem tima, profesorom Josipom Atalićem (9,30 sati, Ulica kneza Branimira 71b). Kamermani i fotografi moći će snimiti sastanak, a izjave su predviđene ispred zgrade.

ZAGREB - Intervencija i spuštanje sjevernog tornja zagrebačke Katedrale predviđena je između 10 i 14 sati. Tijekom intervencije vrijedit će posebna pravila kretanja i zabrana zadržavanja u radijusu od 120 metara. Predstavnici medija pozvani su da se okupe u 9,30 sati u prolazu između Dolca i Kaptola (Dolac 7), a tu mogu doći preko tržnice Dolac. Svi se pozivaju na pridržavanje službenih uputstava MUP-a vezanih uz sigurnost na lokaciji i preporuka Stožera civilne zaštite. Press služba Odbora za obnovu Katedrale svim medijima će, uz stručne savjetnike za praćenje intervencije, biti na raspolaganju za sve tehničke informacije i odgovore na eventualna pitanja. Kretanje prolaznika bit će potpuno onemogućeno već od osam sati, kretanje medija ograničeno, a njihov prostor bit će službeno organiziran. Automobilima neće biti omogućen pristup niti parking na Kaptolu. Kao i prethodnih dana, na tehničku izvedbu utjecat će jačina vjetra i vremenske prilike.

ZAGREB - Mjere namijenjene korisnicima EU fondova tema su konferencije za novinare ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića. Ministar će predstaviti paket pomoći korisnicima fondova Europske unije koji su izravno pogođeni krizom uzrokovanom koronavirusom (11 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatske bratske zajednice 4).

20. travanj 2024 18:31