Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Ministar Butković potpisuje dva pola milijarde kuna vrijedna ugovora, DIP o izbornim listama, službeno počinje kampanja

18. Lipanj 2020.
Davor Bernardićfoto Ratko Mavar

Slijedi pregled najvažnijih događaja u Hrvatskoj.

RIJEKA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovat će na potpisivanju dva važna ugovora za razvoj luke Rijeka, ukupno vrijednih 554 milijuna kuna, koji se sufinanciraju bespovratnim EU sredstvima. Riječ je o ugovorima za izvođenje radova na državnoj cesti DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka te ugovora za izvođenje radova produbljenja morskog dna na terminalu Jadranska vrata. Nakon potpisivanja predviđene su izjave za medije (10,00 sati, Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal, Ulaz Zapad-Mlaka, Ulica Milutina Barača).

ZAGREB - Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) na Skupštini će raspraviti aktualne teme vezane za poslovanje udruge, kao i članica-agencija te ukupno turizma u novim okolnostima zbog utjecaja pandemije covid19. To je ujedno i jedno od većih prvih, iako s tek nekoliko desetaka sudionika, poslovnih strukovnih okupljanje nakon popuštanja mjera protiv koronavirusa (12,00 sati, hotel Westin, Kršnjavoga 1).

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) će na konferenciji za novinare izvijestiti o zbirnim listama, odnosno o pravovaljano predloženim listama na izborima za Hrvatski sabor, kao i pravovaljanim kandidaturama u XII. izbornoj jedinici, te o daljnjem tijeku priprema za provedbu izbora 5. srpnja (13 sati, Mala vijećnica Hrvatskog sabora, Trg Svetog Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (12 sati, NSK, Hrvatske bratske zajednice 4).

ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar svečano će uručiti ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva "Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II", koji se financiraju sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (11 sati, u NSK, Hrvatske bratske zajednice 4). Cilj druge faze je osigurati nastavak financiranja aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i osobe u nepovoljnom položaju. Projektom se omogućuje pripadnicima ciljanih skupina pomoć za uključivanje na tržište rada na 12 mjeseci, a u završnoj fazi predviđeno je obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih žena.ZAGREB – Nastavak  34. sjednice zagrebačke Gradske skupštine (11 sati, Kongresna dvorana Zagrebačkog velesajma, Avenija Dubrovnik 15).

DUBROVNIK - Pokazna vježba u povodu uspostavljanja ovogodišnje Hitne helikopterske medicinske službe tijekom ljetne sezone, kojoj će nazočiti ministar zdravstva Vili Beroš, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavića te čelnici  Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić i Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić (13,30 sati, heliodrom pokraj Opće bolnice Dubrovnik).

ZAGREB - Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković održat će konferenciju za medije uoči početka kampanje za parlamentarne izbore  (11 sati, središnjica HDZ-a, Trg žrtava fašizma 4).

KOPRIVNICA - Restart koalicija predizbornim skupom započet će službeni dio kampanje za parlamentarne izbore. Na skupu će govoriti predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić, predsjednik HSS-a Krešo Beljak, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš, predsjednik Glavnog odbora Snage Goran Aleksić, potpredsjednik SDP-a i koordinator za II. izbornu jedinicu Rajko Ostojić te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić (16,30 sati, Dom mladih, ulica Hrvatske državnosti 10).

ZAGREB - Stranka rada i solidarnosti predstavit će izborni program i izborne liste za Hrvatski sabor. Predstavljanju će nazočiti i predsjednik Stranke Milan Bandić, te kandidatkinje i kandidati na listama za Hrvatski sabor (15,30 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) predstavit će na konferenciji za novinare, pod nazivom "Izbori 2020.: Nema ekonomskog bez socijalnog oporavka", zahtjeve o kojima članovi udruženih sindikata žele čuti stranačka i koalicijska stajališta u kampanji za parlamentarne izbore. SSSH će istaknuti očekivanja i zahtjeve svojih članova od iduće Vlade, te zatražiti da se stranke i koalicije koje izlaze na izbore o njima očituju. Teme i zahtjeve o kojima žele čuti više tijekom predizborne kampanje predstavit će predsjednik SSSH Mladen Novosel i izvršna tajnica SSSH za socijalni dijalog i javne politike Ana Milićević Pezelj (10 sati, Radnički dom, Trg kralja Petra Krešimira IV. 2).

ZAGREB – Predstavljanje rezultata sveobuhvatnog istraživanja o psihološkom stanju nacije za vrijeme pandemije i nakon potresa u Zagrebu. Cilj istraživanja koje će bit predstavljeno na konferenciji za novinare je ispitati promjene u načinu života i u odnosima tijekom pandemije bolesti COVID-19, načine na koje su građani doživjeli te promjene, izvore stresa u novonastaloj situaciji, te posljedice doživljenoga stresa po psihičko zdravlje (12 sati, dvorana D-VII Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3).

ZAGREB - Centar za kulturu dijaloga i predstavnici MUP-a RH uz nazočnost muftije Aziza Hasanovića predstavit će na konferenciji za medije projekt Novi susjedi - Uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo. Riječ je o projektu koji za cilj ima inkluziju i integraciju osoba sa odobrenom međunarodnom zaštitom u RH (11 sati, Islamski kulturni centar Zagreb, Prilaz Safvet-bega Bašagića 1).

 

25. travanj 2024 05:42