Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Predsjednik odaje počast žrtvama Bleiburške tragedije...

15. Svibanj 2020.
Zoran Milanovićfoto Ratko Mavar
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 15. svibnja:

ZAGREB - Nastavljena će biti 16. sjednica Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Sabor rad nastavlja raspravom o Prijedlogu zakona o osnivanju sveučilišta obrane i sigurnosti kojim će se dati okvir za osnutak visokoobrazovne i znanstveno-istraživačke ustanove za potrebe obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti. Predviđeno je izvođenje specijaliziranih studijskih programa koji zadovoljavaju potrebe obrambenoga i sigurnosnog sustava, omogućava se razvoj interdisciplinarnog područja znanosti u polju "vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeća“. 

MACELJ - Predsjednik Vlade RH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković odat će počast žrtvama Bleiburške tragedije i hrvatskog Križnog puta kod Spomen-obilježja u Maclju. Uz predsjednika Vlade i HDZ-a biti će zamjenik predsjednika stranke i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državna tajnica Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić, načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević te predsjednik ŽO HDZ KZŽ i saborski zastupnik Žarko Tušek. (8,30 sati, atrij Županijske palače, Franjevački trg 7)

ZAGREB - U Hrvatskom saboru konferenciju za medije održat će Klub zastupnika GLAS-a na temu (ne)donošenja zakona o obnovi Zagreba. Na konferenciji za medije govorit će zastupnici Anka Mrak-Taritaš, Vesna Pusić i Goran Beus-Richemberg. (11 sati, Sabor, dvorana Ivana Kukuljevića, Trg sv. Marka 6)

ZAGREB - Domovinski pokret obilježit će Dan sjećanja na žrtve Bleiburga. Predviđen je prigodni umjetnički memento. Izaslanstvo Domovinskog pokreta predvodit će predsjednik Miroslav Škoro, a pridružit će mu se i koalicijski partneri. Predviđene su i izjave za medije. (11 sati, Spomenik hrvatskim žrtvama na Bleiburgu i Križnim putevima na zagrebačkom Mirogoju, Aleja Hermanna Bollea 27)

PETRINJA - Svečano obilježavanje 29. obljetnica osnutka 2. gardijske brigade Gromovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Program će početi polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u 10 sati kod spomenika poginulim pripadnicima Gromova u Petrinji. Za 10,30 sati predviđen je obilazak Spomen sobe. U 11 sati položen će biti zajednički vijenac u spomen kapelici "Sv. Ilije Proroka" u vojarni 'Pukovnik Predrag Matanović'. U 11.10 sati bit će služena sveta misa za poginule, nestale i umrle pripadnike Gromova. Svečanosti će nazočiti sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. Zainteresirani predstavnici medija pozivaju se da dođu u Petrinju, Senjak u ulici Predraga Matanovića najkasnije do 9.50 sati (ulica Predraga Matanovića)

BJELOVAR - Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i državni tajnik Mario Šiljeg bit će na potpisivanju ugovora o radovima na izgradnji i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje u okviru projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Bjelovar“. U pratnji gradonačelnika Darija Hrebaka i njegovih suradnika obići će radove na kanalizaciji na Križevačkoj cesti, koji su preduvjet za početak aglomeracije prema Klokočevcu i Rovišću. Izjave za medije predviđene su 11.45 sati na Križevačkoj cesti, na ulazu u Cankarevu ulicu. Događaju će prisustvovati i saborski zastupnici Miro Totgergeli i Branko Hrg, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, predsjednik bjelovarskog Gradskoga vijeća Ante Topalović, načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan  i drugi (11,45 sati, Križevačka cesta na ulazu u Cankarevu ulicu)

ZAGREB - U ožujku je u Hrvatskoj izdano 665 građevinskih dozvola, što je 30,4 posto manje u odnosu na isti mjesec 2019. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

18. travanj 2024 13:57