Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Predstavljanje EU Projekta Žene za žene, Sabor o odnosima nakon brexita...

12. Veljača 2021.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 12. veljače:

ZAGREB - Nastavak 6. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati,  Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Zastupnici će raspravljati o Informaciji o dovršetku pregovora i sporazuma koji uređuju buduće odnose i suradnju Europske unije i Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK), vezano uz brexit. Naime, novi partnerski odnosi između EU i UK, kao bivše države članice koja se povukla iz EU 31. siječnja 2020. na temelju Sporazuma o povlačenju, bit će uređeni Sporazumom o trgovini i suradnji, Sporazumom o sigurnosnim postupcima za razmjenu i zaštitu klasificiranih podataka te Sporazumom o suradnji u području sigurne i miroljubive uporabe nuklearne energije.

ZAGREB - Zajedničku sjednicu održat će saborski Odbor za ravnopravnost spolova, Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, u povodu aktualnih slučajeva spolnog uznemiravanja na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti (ADU), nekoliko drugih fakulteta i na HRT-u. Tema sjednice je "Što institucije mogu učiniti da bi spriječile spolno zlostavljanje?", a razmatra će se preporuka za jasnije definiranje protokola o postupanju u slučaju spolnog uznemiravanja, te moguće prilagodbe zakonodavnog okvira koja bi išla u smjeru jasnije i kvalitetnije osude spolnog uznemiravanja. Na sjednicu su, uz predstavnike Rektorskog zbora i vijeća studenata, pozvani predstavnici ADU, zaposlenika i Uprave HRT-a, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te ministarstava kulture i medija; znanosti i obrazovanja; pravosuđa i uprave, kao i nevladinih udruga koje pružaju zaštitu žrtvama spolnog zlostavljanja. Sjednica će biti održana videokonferencijskim putem a može ju se pratiti putem saborskog YouTube kanala na poveznici https://youtu.be/eDIzviuJbRs (12 sati, Hrvatski sabor, dvorana 'Josip Šokčević', Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB - Prva, konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije na kojoj će biti riječi o Strategiji suzbijanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. (11 sati, Hrvatski sabor, dvorana Janko Drašković, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Predstavljanje EU Projekta Žene za žene čiji je cilj unaprijediti stručnu osposobljenost teško zapošljivih žena, te ih zaposliti na poslovima pružanja pomoći ženama oboljelima od malignih bolesti. Na konferenciji za novinare govorit će gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, predsjednica Hrvatskog foruma protiv raka dojke 'Europa Donna' Vesna Ramljak, predsjednica Udruge žena oboljelih od raka 'Nismo same' Ivana Kalogjera i njegovateljica u sklopu projekta 'Žene za žene' Mirjana Matošević (10 sati, predvorje Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1).

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijet će odluku u predmetu predstojnika Ureda predsjednika RH i savjetnik predsjednika za vanjsku i europsku politiku Orsata Miljenića, gradonačelnik Zagreba Milana Bandića, potpredsjednika Vlade i ministar financija Zdravka Marića, bivšeg ministra Lovre Kuščevića i pučke pravobraniteljice Lore Vidović (12 sati, kneza Mislava 11/3).

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u gradu Zagrebu za studeni prošle godine iznosila je 7.961 kunu, što je nominalno 3,4 posto više u odnosu na studeni 2019. godine, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.

17. travanj 2024 00:44