Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Program za otkrivanje raka pluća, konferencija o zdravstvenoj zaštiti...

14. Siječanj 2020.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 14. siječnja:

ZAGREB - Bit će predstavljen Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća koji provodi Ministarstvo zdravstva. O tome će govoriti ministar zdravstva Milan Kujundžić, voditeljica screening programa u New Yorku Claudia Henschke, voditelj Torakalne sekcije Europskog radiološkog društva Hans-Ulrich Kauczor i voditelj programa Miroslav Samaržija. Prikazat će se promotivni filmovi, uz  svjedočanstva oboljelih od karcinoma. Bit će predstavljena i informatička platforma dizajnirana za potrebe Nacionalnog programa, kao i umjetna inteligencija na području radiološke dijagnostike (17 sati, Kaptol Centar, Boutique Kaptol Cinema, Nova ves 17).

ZAGREB - Svečano će biti dodjeljeni ugovori u sklopu poziva 'Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama'. Na svečanosti će uz ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića sudjelovati ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić te zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain. Ministarstvo zaštite okoliša u srpnju prošle godine raspisalo je poziv za europsko sufinanciranje projekata za potporu provedbi primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama u ranjivim i/ili transverzalnim sektorima, a bespovratno će biti dodijeljeno gotovo 36 milijuna kuna za 13 projekata (11 sati, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3).

ZAGREB - Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Hrvatska liječnička komora (HLK) održat će zajedničku konferenciju za novinare "(Ne)provođenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti" jer tvrde da brojne županije i dalje ne poštuju Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a zdravstvena administracija ignorira problem. Uz ostale, na konferenciji će govoriti predsjednik HLK-a Krešimir Luetić i predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo, zamjenica predsjednika HLK-a. (10 sati, prostorije Hrvatske liječničke komore, Ulica Grge Tuškana 37).

ZAGREB - Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) održat će konferenciju za novinare na temu "Dvostruki kriteriji gradonačelnika Bandića prema nepravilnostima u radu zdravstvenih ustanova: Je li gradonačelnik o slučaju Srebrnjak govorio istinu na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba?" (10 sati, Stara gradska vijećnica, Vjenčana dvorana, Ćirilometodska 5).

ZAGREB - Povodom predaje Apela znanstvenika Republike Hrvatske za klimatsku akciju održat će se konferencija za novinare ispred zgrade Vlade RH. Više od 500 znanstvenika potpisalo je tijekom prosinca 2019. Apel za klimatsku akciju koji će predati Vladi, Hrvatskom saboru, Uredu predsjednika i Ministarstvu zaštite okoliša. Nakon uvodnih izjava predstavnika inicijative znanstvenika, predstavnici će odgovarati na pitanja novinara. Znanstvenici tvrde da klimatske promjene s kojima se trenutno suočavamo predstavljaju izvanredno stanje te najozbiljniju i najkompleksniju krizu kojoj je čovječanstvo u cjelini ikada bilo izloženo (9,30 sati, Trg sv. Marka 2). 

ZAGREB - Ministar turizma Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić na konferenciji za medije predstavit će rezultate turističkog prometa za 2019. te najaviti ključne promotivne aktivnosti u 2020. (11,00 sati, Ministarstvo turizma, Prisavlje 14).

ZAGREB - Predstavnici Hrvatskog ureda za osiguranje će na novinskom brifingu predstaviti ukupne premijske rezultate tržišta osiguranja za 2019. godinu te ostale značajne pokazatelje vezane uz industriju osiguranja u Hrvatskoj (10,30 sati, prostorije HUO-a, Martićeva 71).

ZAGREB - Institut za javne financije predstavit će Indeks spremnosti za digitalno cjeloživotno učenje (IRDLL) kojeg su za članice Europske unije razvili Centre for European Policy Studies (CEPS), jedan od vodećih europskih istraživačkih centara i Grow with Google (12,00 sati, Kuća Europe, Ulica Augusta Cesarca 4).

24. travanj 2024 11:17