Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Sabor o izmjenama Zakona o lokalnim izvorima, predstavljanje e-Propusnice i ‘drive in‘ testiranja...

01. Travanj 2020.
Sjednica Hrvatskog sabora u Šubićevoj, Gordan Jandrokovićfoto Ratko Mavar
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 1. travnja:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sazvao je sjednicu Predsjedništva Sabora s predsjednicima klubova zastupnika o pojedinostima ovotjednog rada (9 sati, INA, Šubićeva 29).

ZAGREB - Hrvatski sabor u srijedu nastavlja zasjedati u staroj zgradi Ine Šubićevoj ulici, a ovaj tjedan planira raspraviti pet zakonskih prijedloga. Jedan od zakona o kojima će zastupnici dati svoje mišljenje su izmjene Zakona o lokalnim izborima kojima bi se propisala zakonska mogućnost za odgodu prijevremenih lokalnih izbora(9,30 sati, INA, Šubićeva 29).

ZAGREB - Ministar uprave Ivan Malenica predstavit će na konferenciji za novinare uslugu 'e-Propusnica' (11 sati, Vlada RH,  Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Riječ je o usluzi u sklopu Centra dijeljenih usluga koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. Uslugom e-Propusnica omogućit će se jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te  učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica. Također, omogućit će i pomaganje u identifikaciji osoba koje krše mjere samoizolacije.

ZAGREB - Ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" prezentacija "drive in" dijagnostike koronavirusa kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povećao broj testiranih osoba. Prilikom ovog testiranja, koje je uvedeno u utorak, nije potrebno izlaziti iz osobnih automobila, što povećava razinu sigurnosti osoba koje se testiraju i zdravstvenih djelatnika sa Zavoda. "Drive in" metodu testiranja objasnit će prof. dr. Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZZJZ "Dr. Andrija Štampar"(13 sati, Ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Mirogojska cesta 16

ZAGREB - Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju siječnja iznosili su 260,4 milijarde kuna, što je 3,5 posto više nego prije godinu dana, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke. Na mjesečnoj razini krediti su porasli za blagih 0,05 posto, a rast je ostvaren šesti uzastopni mjesec. Prema valutnoj strukturi, na godišnjoj su razini kunski krediti porasli za više od 13 milijardi kuna ili 12,9 posto dok su oni s valutnom klauzulom pali za četiri milijarde kuna odnosno 3,1 posto.

20. travanj 2024 02:42