Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Sabor o Ovršnom zakonu, prosvjed njegovatelja, dodjela Volonterskog Oskara...

04. Prosinac 2019.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 4. prosinca:

VARAŽDIN - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetit će Sveučilište Sjever, gdje će održati prigodni govor (17,45 sati, Sveučilišni centar Varaždin, Jurja Križanića 31b).

ZAGREB - Hrvatski sabor počinje novi radni tjedan, među temama o kojima će raspravljati je i konačan tekst novog Ovršnog zakona kojim se ovrha vraća u nadležnost sudova, a postupak bi se pokretao na temelju vjerodostojne isprave elektroničkim putem. Namjera je tog zakonskog prijedloga unaprijediti i pojednostaviti ovršni postupak kako bi se provodio brzo, učinkovito i ekonomično te zaštiti dostojanstvo ovršenika da ovrha za njega bude što manje nepovoljna (9,30 sati, Trg Svetog Marka 6). 

ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja organizira konferenciju o energetskoj obnovi višestambenih zgrada na kojoj će biti predstavljen Poziv na dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu i informatički sustav eFondovi u okviru kojeg će se podnositi prijave za novi poziv. Konferenciju, namijenjenu upraviteljima i predstavnicima suvlasnika kao potencijalnim prijaviteljima, otvorit će potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, a u uvodnom dijelu govorit će i predstavnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te savjetnica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Suada Mustajbegović. Objava novog poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada očekuje se početkom prvog kvartala 2020. (9 sati, Hotel International, Miramarska cesta 2).

ZAGREB - Klinički bolnički centar Zagreb održat će konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti postignuća iz područja transplantacijske medicine kod odraslih i djece. Svoju priču s javnosti će podijeliti pacijentica Biserka Sabljak (52) nad kojom je 4. rujna ove godine uspješno provedena retransplantacija srca, 17 godina nakon što je imala prvu transplantaciju. Kad je riječ o djeci, KBC Zagreb ističe da su u 2018. i 2019. proveli pet transplantacija srca te da su sva transplantirana djeca dobrog općeg stanja. To je veliko i značajno postignuće za transplantacijski centar ali i za Ministarstvo zdravstva koje je desna ruka svakom transplantacijskom centru u Hrvatskoj, kažu u KBC-u Zagreb. Na konferenciji će govoriti resorni ministar Milan Kujundžić, ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila akademik Davor Miličić, Hrvoje Gašparović iz Klinike za kardijalnu kirurgiju i koordinatorica transplantacijskog tima Jasna Brezak (12,30 sati, Klinički bolnički centar Zagreb, Edukacijski centar Istok, Kišpatićeva 12).

ZAGREB - Roditelji njegovatelji i njegovatelji prosvjedovat će ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te još jednom pozvati nadležne da konačno naprave odlučne korake prema poboljšanju njihovog socijalnog statusa (10 sati, Trg Nevenke Topalušić 1). S obzirom da Ministarstvo dosad nije ponudilo ni jedno rješenje za na njihove brojne probleme na koje ukazuju godinama, organizatori navode da su prisiljeni opet zajedno sa svojom djecom i osobama s invaliditetom izaći na ulicu u nadi da će potaknuti Ministarstvo da iznađe rješenja koja će njihovim obiteljima 'koliko-toliko' olakšati živote. Njegovatelji navode da im je situacija neodrživa jer ih velika većina živi u socijalnoj izolaciji i na rubu siromaštva zbog čega su egzistencijalno ugroženi oni i njihova djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom nad kojima u svojstvu njegovatelja svakodnevno i cjelodnevno brinu i skrbe. Upozoravaju da su zbog izostanka sustavne podrške mnogi roditelji narušenog tjelesnog i psihičkog zdravlja. Roditelji njegovatelji i njegovatelji osoba s invaliditetom i djece s teškoćama trenutno „životare sa sramotnim iznosom od svega 2500 kuna s čime su primorani pokrivati osnovne životne potrebe i specifične potrebe osobe koju njeguju”.

ZAGREB - Volonterski centar Zagreb i ove godine dodjeljuje nagradu Volonterski Oskar za volontera/ku godine na području Grada Zagreba (14 sati, Starogradska vijećnica, Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5). Volonterski Oskar će nakon predstavljenja „inspirativnih” volonterskih priča biti uručen trima finalisticama: Nikolini Antolić, Dragici Kipson i Nini Sabolić. Dobitnicu nagrade za volonterku godine građani će izabrati putem internetske stranice https://www.oskar.vcz.hr/oskar/. Godišnja nagrada Volonterski Oskar dodijeluje se od 2009. za individualni volonterski doprinos na području grada Zagreba čime se želi istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života.

VARAŽDIN/DRAŽICE - HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović boravit će u Varaždinu. Sudjelovat će na  tradicionalnom božićnom domjenku, družiti se s članstvom, a predviđeno je i progodno obraćanje (Arena Varaždin, Šetalište Franje Tuđmana 1). U 23.30 sati Grabar-Kitarović doći će u Dražice te će se na središnjem trgu družiti s građanima Grobinštine.

ZAGREB - U organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i 24 sata održat će se konferencija "InvestCro: Preporuke za brži rast“. Cilj konferencije je prepoznati značaj ulaganja za budući razvitak zemlje kao velik doprinos daljnjem restrukturiranju i modernizaciji gospodarstva te jačanje međunarodne konkurentnosti i stvaranja novih radnih mjesta. (10,00 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1)

26. travanj 2024 15:29