Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Sastanak Plenkovića i Bandića, predstavljanje projekta SHARE, Hrvatska na londonskom WTM-u...

04. Studeni 2019.
foto Ratko Mavar
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za ponedjeljak, 4. studenog:

ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković primit će gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i njegovo izaslanstvo s kojima će razgovarati o suradnji Vlade i Grada, što je nastavak redovitog dijaloga i partnerstva koje Vlada vodi s predstavnicima svih županija, gradova i općina. Uz premijera Plenkovića na sastanku će biti potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka.

DUBROVNIK/ČILIPI - U Zračnoj luci Dubrovnik od 17 do 20 sati održati će se terenska vježba „AVSEC 2019“ (AVIATION SECURITY 2019) na kojoj će sudjelovati djelatnici Antiterorističke jedinice Lučko, Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, ZL Dubrovnik, Hitne medicinske pomoći i vatrogasci (Dobrota 24, Močići, Čilipi). Vježba simulira prisilno slijetanje zrakoplova Croatia Airlinesa u ZL Dubrovnik zbog otmice zrakoplova više osoba i prijetnje eksplozivom, a cilj je provjera spremnosti  za intervenciju, koordinaciju i učinak policijskih snaga i ostalih ustrojstvenih jedinica u sklopu priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. Prije vježbe u ime MUP-a izjave za medije dat će pomoćnik zapovjednika ATJ Lučko Mato Petričević (16 sati, ZL Dubrovnik, kod šaltera informacija u putničkoj zgradi - prostor registracije za let).   

ZAGREB - Potpisivanje “Deklaracije o borbi protiv korupcije”. Nazočit će predstavnici parlamentarnih stranaka, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predsjednik HSS-a Krešo Beljak, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i predsjednik Glavnog odbora SNAGA-e Goran Aleksić koji će nakon potpisivanja novinarima odgovarati na pitanja (10,30 sati, Novinarski dom, Perkovčeva ulica 2).

VUKOVAR - Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava predstavit će na konferenciji za novinare program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. godine, te će pozvati hrvatske branitelje Vukovara i članove obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja da i ove godine predvode Kolonu sjećanja 18. studenoga (13 sati, Gradska vijećnica Grada Vukovara).

ZAGREB - Ministarstvo rada i mirovinskog sustava predstavit će projekt SHARE - istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi, koje će otvoriti resorni ministar Josip Aladrović. SHARE je istraživanje koje se provodi u državama EU s ciljem poboljšanja kvalitete života starijih osoba i služi kao znanstvena podloga za jačanje analitičkih sposobnosti i donošenje boljih politika i javnih usluga. Istraživanjem se prikupljaju podatci o zdravlju, umirovljenju, socioekonomskom statusu te socijalnim i obiteljskim uvjetima osoba starijih od 50 godina. Projekt vrijedan gotovo 10 milijuna kuna financira se iz Europskog socijalnog fonda i traje do 2024., a partner projekta je zagrebački Ekonomski fakultet (12 sati, Hrvatski državni arhiv, Marulićevi trg 21).

ZAGREB - U organizaciji pučke pravobraniteljice Lore Vidović održava se okrugli stol pod nazivom "Informirani pristanak - Znam zašto sam ovdje!" o izazovima u zaštiti prava pacijenata s duševnim smetnjama prilikom njihove hospitalizacije. Raspravu će otvoriti pučka pravobraniteljica Lora Vidović, a govorit će i pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč - Knežević, voditeljica Referentnog centra za psihosocijalnu rehabilitaciju Klinike za psihijatriju Vrapče te predsjednica Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju HLZ-a Slađana Štrkalj Ivezić, Sunčana Roksandić Vidlička sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Kristina Jandrić iz Udruge za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja "Svitanje" te Vlatka Ročić Petak i Ksenija Kapelj iz Udruge "Ludruga" (10 sati, Ured pučke pravobraniteljice, Trg hrvatskih velikana 6).

ZAGREB - U sklopu akademskog dijela proslave 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu bit će održana svečana sjednica Senata Sveučilišta (11 sati, aula Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14).

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu 20 godina Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa  (HUHIV) & 15 godina Pozitivnog koncerta, na kojoj će biti predstavljena dva desetljeća rada HUHIV-a i planovi te najavljeno 15. izdanje Pozitivnog koncerta. Okupljenima će se obratiti predstavnici HUHIV-a, te organizatori i izvođači Pozitivnog koncerta (11 sati, Kaptol Boutique Cinema & Bar, Nova Ves 17).

ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković primit će izaslanstvo Američke gospodarske komore u Europi. Uz predsjednika Vlade na sastanku će biti ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka o kojem će Vlada izvijestiti priopćenjem (Banski dvori, 13:30 sati).

LONDON - Na jednoj od najvećih svjetskih turističkih burzi, londonskom WTM-u (World Travel Market) od 4. do 6. studenoga među više od pet tisuća izlagača iz više od 180 zemalja predstavlja se i Hrvatska sa svojom turističkom ponudom. Hrvatski nastup predvodi Hrvatska turistička zajednica na čijem će se izložbenom prostoru predstaviti i više od 20 izlagača. Posebne eno-gastro prezentacije prvog dana WTM-a uz HTZ i HGK imat će Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, dok će TZ Kvarnera održati konferenciju za medije sa predstavnicima magazina Lonely Planeta koji je Kvarner uvrstio među top 10 regija koje treba posjetiti u 2020. U poslijepodnevnim satima predviđene su izjave ministra turizma Garija Cappellija i direktora HTZ-a Kristjana Staničića (10 do 18 sati, izložbeni i konferencijski centar ExCel).

18. travanj 2024 12:27