Hrvatska
StoryEditor

DESET NAJMOĆNIJIH PODUZETNIKA: Pazite, ovo nije popis najbogatijih!

05. Prosinac 2020.

'Morate reagirati!' Ovo nam je poručio jedan od 'najbogatijih Hrvata', iritiran pogrešnim interpretacijama teksta s Liderova portala o najmoćnijim hrvatskim poduzetnicima. S popisa najvećih hrvatskih poslovnih sustava, objavljenog u prošlom broju Lidera, izdvojili smo deset najmoćnijih domaćih poduzetnika na osnovi prihoda koje su njihove kompanije ostvarile u prošloj godini.

Ali, avaj! Kad vas se dohvate televizije i portali – nema vam spasa. Najprije će televizija lažirati da ta desetorica 'zarađuju milijarde', prikriti izvor i još će ga sitnim slovima navesti pogrešno. A onda će portali, prepisujući televiziju, Liderovu kategoriju moći pretvoriti u kategoriju bogatstva i pompozno objaviti popis deset najbogatijih poduzetnika.

Ti 'bogataši' s pravom se bune. Zaista, Lider je samo zbrajao prihode koje njihove tvrtke ostvaruju. Našim čitateljima, naravno, ne treba objašnjavati razliku između prihoda i zarade te između prihoda i bogatstva. No kad se tih kategorija dohvate mediji željni teških naslova, Branko Roglić u trenu postane najbogatiji Hrvat iako mu nismo zbrajali imovinu, pa čak ni vrijednost tvrtki.

Uostalom, vrijednost biznisa može se ustanoviti samo prema cijeni koju je spreman platiti potencijalni kupac ili ako kompanija kotira na burzi.



Primjerice, Ante Vlahović upravlja Adrisom, koji je lani ostvario 6,01 milijardu kuna prihoda, vrijedi na burzi (tržišna kapitalizacija) 4,13 milijardi kuna, a Vlahovićev udjel od 17,17 posto početkom tjedna vrijedio je 710 milijuna kuna. Atlantic je pak lani ostvario 5,51 milijardu kuna prihoda, cijela kompanija na burzi vrijedi 4,53 milijarde kuna, a paket većinskog vlasnika Emila Tedeschija (50,20 posto) oko 2,27 milijardi kuna. Dakle, iako Vlahović upravlja Adrisom, koji je nešto veći od Atlantica i prema toj je logici moćniji, Tedeschijeva osobna imovina u Atlanticu​ tri je puta veća od Vlahovićeve u Adrisu.

Osim toga, ovo nije popis bogataša jer na njemu nema sloja bogataša rentijera koji posjeduju goleme nekretninske komplekse i u tišini zgrću bogatstvo za razliku od 'naših' milijardera koji stvaraju novu vrijednost.

I za kraj dopuna Liderova popisa s weba, gdje su braća Pivac na desetome mjestu. Tu poziciju s njima dijeli Tomislav Mamić. Prihodi svih kompanija u Tommyjevu sustavu (koje smo naknadno izračunali) čak su nešto veći, ali nisu konsolidirani – za razliku od Mesne industrije Braća Pivac i Kraša – pa je to, zapravo, mrtva utrka.

19. travanj 2024 03:34