Hrvatska
StoryEditor

Deset najvećih grijeha Plenkovićeve Vlade u prve tri godine

28. Listopad 2019.
Andrej Plenković prvu sjednicu svoje Vlade održao je 27. listopada 2016.foto Ratko Mavar/Lider

Andrej Plenković došao je prije tri godine na čelo Vlade u (za njega) najboljem mogućem trenutku: nakon Milanovićeve ere koju je obilježila recesija i jednogodišnje stagnacijske nefunkcionalne koalicijske 'Oreškovićeve' Vlade s Karamarkom i Petrovom. Svi pokazatelji krenuli su nabolje, pa Plenković sad lijepo prisvaja zasluge za rast uzrokovan globalnim kretanjima. U sjeni Vladine samohvale ostalo je prčkanje po površini reformi i odustajanje od svakog oštrijeg zahvata. Rezultate nekih od tih poteza odnosno nečinjenja osjećamo već danas, a ponešto ćemo plaćati u budućnosti.

Eto deset najvećih grijeha Vlade Andreja Plenkovića:

1. Koalicijsko vladanje mimo volje birača

Današnja stranačka slika i Sabora i Vlade nije ni blizu stranačkom rasporedu kojeg su građani izabrali prije tri godine. Ovo je parlamentarni saziv prebjega.  

2. Neiskorištavanje globalne situacije za veći rast

Umjesto da se 'godine debelih krava' iskoriste za poteze koji bi donijeli bolje uvjete poslovanja, dobivamo samozadovoljstvo rastom od tri posto, uz projektirani trend usporavanja rasta.   

3. Bujanje državne administracije i javnih službi

Vrijeme prosperiteta i nedostatka radne snage u realnom sektoru idealno je za provjetravanje glomaznog i neefikasnog državnog aparata. Umjesto toga, dobivamo još više zaposlenih u državnim i javnim službama, kojima plaće rastu znatno brže nego realnom sektoru

4. Odustajanje od mirovinske reforme

Popuštanje referendumskom zahtjevu nakon mjeseci grčevite političke bitke umanjilo je kredibilitet Plenkovićeva kabineta, a trošak ranijeg umirovljenja tek će biti plaćeno u budućnosti mirovina koje će biti još niže nego danas.

5. Favoriziranje turizma i potrošnje

Nekoliko rundi poreznog 'faceliftinga' smanjilo je PDV ugostiteljima i trgovcima (za dio prehrambenih proizvoda), rentijerstvo s 'zimmer-frajem' nikad nije bilo lukrativnije, i porezno se potiče više od klasičnih radnih mjesta u realnom sektoru  

6. Kadroviranje i sumnja na korumpiranost

Plenković je posmjenjivao više od pola svojih ministara – samo osmero ih je iz početnog sastava 'preživjelo' prve tri godine. Ovo je svakako Vlada s najviše sumnji u ministarsku korumpiranost.

7. Puštanje Uljanik grupe u propast

Država je kao najveći pojedinačni vlasnik Uljanik grupe samo gledala put u propast. To se događalo bez sudjelovanja države, bez članova Nadzornog odbora koje je trebala imenovati Vlada, a nije. Poticaji i jamstva samo su odgađali i poskupljivali propast.

8. Nova runda financiranja Croatia Airlinesa

Prema receptu za brodogradnju, i avioprijevoznika se tetoši novom financijskom injekcijom. I dalje se bez uspjeha traži strateški partner, ali država ne može pronaći ni strateškog direktora, pa 'v.d.' stanje na čelu CA traje već pune četiri godine.  

9. Bruka s nabavom borbenih aviona

U bermudskom trokutu između Hrvatske, Izraela i SAD-a izgubili su se Barack F-16, pa je na redu nova runda kupnje, po svemu sudeći za znatno veći novac.

10. Iseljavanje i demografija

Vlada nema pravog odgovora na ovaj dramatičan naslijeđeni problem. Pojedinačne mjere ga ne rješavaju. Glavni motiv za odljev mladih mozgova nije više puka financijska računica, nego osjećaj besperspektivnosti, kojeg ova Vlada nije uspjela preokrenuti.

19. travanj 2024 08:46