Hrvatska
StoryEditor

NFT KOJI DIŠE - Kako zaraditi na uzgoju i utrkama digitalnih konja

05. Svibanj 2021.
piše: Domagoj Mataić

Kentucky Derby jedna je od najpoznatijih utrka koja se događa u konjičkom svijetu, ali teško da je jedina. Na Zed Run-u, digitalnoj platformi za utrke konja, nekoliko takvih događaja odvija se svakih sat vremena, sedam dana u tjednu. Vlasnici plaćaju skromne ulazne naknade, obično između 2 i 15 dolara za natjecanje svojih konja protiv drugih za novčane nagrade, piše The New York Times.

Konji u tim online utrkama su nezamjenjivi tokeni (NFT-ovi), što znači da postoje samo kao digitalna  imovina. Ne možete ih maziti ili hraniti mrkvom kao u stvarnom životu i ne možete sjediti na tribinama gledajući ih kako sprintaju.

No, za razliku od velike većine NFT-ova, koji su u obliku GIF-ova, slika ili videozapisa koji se mogu čuvati kao kolekcionarski predmeti ili prodavati, svaki digitalni konj čini ono što tvorci Zed Run-a nazivaju "NFT koji diše".  - NFT koji diše je onaj koji ima svoj jedinstveni DNK. Može se razmnožavati, ima krvnu liniju i svoj vlastiti život. Utrkuje se, ima gene koje prenosi, a živi na algoritmu, tako da niti jedan konj nije isti - rekao je Roman Tirone, šef partnerstva u Virtually Human, australskom studiju koji je napravio Zed  Run.

Kripto entuzijasti sve više kupuju digitalne konje koji stižu na stranicu Zed Run-a u ograničenim izdanjima od koji su neki dosegli veće iznose od živih konja. Jedan igrač prodao je staju punu digitalnih trkaćih konja za 252 tisuće dolara. Drugi je dobio 125 tisuća dolara za jednog trkaćeg konja. Do sada je na platformi prodano više od 11 tisuća digitalnih konja.

Alex Taub, osnivač tehnološkog startupa u Miamiju, kupio ih je 48. Rekao je kako od većine NFT-ova zarađuje novac te ih kupuje pa prodaje po skupljoj cijeni. Na Zed Run-u se, dodaje Taub, može zaraditi uzgojem ili utrkivanjem konja. Njegova staja još uvijek raste, a nedavno je uzgojio digitalnog konja za svoju petogodišnju kćer.

Svaka utrka ima ograničenje od 12 konja čija se postava temelji na kvalitetama i prošlim performansama svakog konja. Stranica koristi algoritam koji pokreće 10 tisuća slučajnih ishoda i odabire jedan kao stanje utrke. Utrke se odvijaju danonoćno i prenose se na Twitch kanalu Zed Run-a i na web stranici tvrtke. Zed  Run također upravlja Discord grupom, gdje ljudi mogu pratiti rezultate utrka, diskutirati i savjetovati se.

Investitor Yair Altmark potrošio je na digitalne konje više od 300 tisuća dolara. Predviđa da će vratiti velik dio svog novca. - Ne bi me iznenadilo da se neki od ovih konja prodaju za milijun dolara za nekoliko mjeseci jer ti konji mogu generirati ludi povrat vaše investicije - rekao je Altmark.

Zed Run osnovali su 2018. godine Chris Laurent, Rob Salha, Geoff Wellman i Chris Ebeling. Smatrali  su da su konjske utrke plodno tlo za inovacije. - To je jedan od najstarijih sportova na svijetu i ostao  je nepromijenjen od početka vremena - rekao je Laurent.

Kao i kod svih ulaganja, i ovdje ima razloga za oprez. Ako Zed Run postane tek prolazni hir, ovi digitalni konji mogu postati bezvrijedni. Ljubitelji NFT-ova često govore o "metaverziji", zajedničkom prostoru u kojem se susreću fizička i virtualna stvarnost. Gaming je za sada najveći slučaj upotrebe NFT-ova, ali ne treba ni zanemariti umjetnost, kolekcionarstvo, glazbu, modu i sport. Imovina iz stvarnog svijeta, poput nekretnina, također se može tokenizirati i njome trgovati na blockchainu. Sigurno će još puno različitih industrija pronaći način kako ući u NFT svijet, a do tada će blockchain tehnologija napredovati u infrastrukturi i korisničkom sučelju te privući mnoge korisnike.

 

23. travanj 2024 09:22