Hrvatska
StoryEditor

Direktorica AmChama Hrvatska o poreznoj reformi: Treba povećati osobni odbitak na 4.800 kuna

03. Rujan 2019.
OKRUGLI STOL POREZNE POLITIKE - MOST, Mislav Kraljević, Andrea Doko Jelušić, Davor Huić,Marina Budimirfoto Dražen Lapić
Piše:
piše Vedran Harča
[email protected]

- Porezni sustav trebalo bi pojednostaviti, a država mora pronaći način da sreže javnu potrošnju koja je previsoka i jedna od najviših u Europi. Apsurdno je da u Hrvatskoj javni sektor, odnosno broj javnih službenika, stalno raste, dok broj stanovnika za koje javni sektor radi, kontinuirano pada, istaknuo je Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika Lipa na okruglom stolu 'Porezni sustav i demogtafska politika' koji je u utorak održan u organizaciji Mosta nezavisnih lista.

Riječ je o prvom o tri okrugla stola na kojima će Most prezentirati svoje prijedloge za porezno rasterećenje u svjetlu najavljenih zakonskih promjena koje nas čekaju ove jeseni. Prijedlozi imaju tri cilja: doprinos demografskoj politici, impuls poduzetništvu i poduzetnicima te ulaganje u obrazovanje, istraživanje i razvoj, o čemu će se se raspravljati sljedeća dva utorka.

Predsjednik Mosta Božo Petrov istaknuo je kako je fokus današnjeg okruglog stola demografija u kontekstu poreznog sustava.

- Stava smo da polovične demografske mjere ne daju nikakve učinke. Konvencionalna rješenja ne daju rezultat. Mjere za demografsku obnovu trebaju biti konkretne, opipljive u novcu i moraju se donijeti odmah, naglasio je Petrov.

Moderator Mislav Kraljević iz Mostovog Savjeta za gospodarstvo, financije i poduzetništvo te jedan od autora Mostovih poreznih mjera, iznio je Mostov prijedlog da se u sustavu poreza na dohodak porezne olakšice za uzdržavanu djecu zamjene fiksnim iznosima doplatka za djecu koji progresivno rastu s povećanjem broja uzdržavane djece bez obzira na visinu plaće.

- Cilj ove mjere je pomoći građanima koji imaju niske plaće, koje nisu trenutno predmet oporezivanja i nikakvo smanjenje poreznih stopa na njih ne može utjecati. Riječ je o većini zaposlenih u Hrvatskoj, a ovaj prijedlog predstavlja jedinu moguću mjeru koja može pozitivno utjecati na njihove neto plaće. Ova mjera ima jasan pozitivni demografski učinak te bi nužno povukla kompletan redizajn sustava doplatka za djecu, pojasnio je Kraljević.

Na okruglom stolu gostovala je i Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama Hrvatska koja je predstavila preporuke AmChama za izmjene u poreznom sustavu.

- Prije svega bilo bi potrebno osnovni osobni odbitak kod poreza na dohodak povećati s 3.800 na 4.800 kuna. Također bi bilo nužno smanjiti stope poreza na dohodak i to prvu stopu smanjiti s 24 posto na 12 posto, kao i razmotriti ozbiljno smanjenje druge stope koja sada iznosi vrlo visokih 36 posto. Hrvatska mora poduzeti mjere da bi postala konkurentnija u usporedbi sa sličnim zemljama u okruženju, mišljenja je Doko Jelušić.

Posljednja sudionica okruglog stola bila je Petra Mandić, gradska vijećnica Mosta iz Rijeke i članica Savjeta za gospodarstvo, financije i poduzetništvo. Napomenula je kako demografske politike moraju biti dugoročno održive, predvidive i pravedne.

- Roditelji moraju znati na što mogu računati, prije i nakon odluke o djetetu. Moraju imati pravo na barem minimalnu dozu sigurnosti u godinama rasta i razvoja njihova djeteta. U konačnici smatram da je kombinacija mjera poreznog rasterećenja rada i jedinstvenog dječjeg doplatka najpravednije rješenje za demografsku politiku u Hrvatskoj.

17. travanj 2024 17:18