Hrvatska
StoryEditor

Dnevnički zapisi - Denis Čupić: Neprospavane noći na mobitelu. Odluka je da se borimo!

30. Ožujak 2020.

Pročitajte kako je Denis Čupić, F.O./Grupa, managing-partner – upravitelj, Westgate Shopping City, proživljavao dane radeći od kući. 

Ponedjeljak 16. ožujka

Četvrti dan izolacije, prvi konferencijski poziv u osam s odvjetnicima iz Hrvatske i Austrije otvara ovaj distopijski poslovni dan. Mia dobiva ovlast člana Uprave, mnogo prekasno jer je davno to zaslužila. Tema koja je jasna: predstoji nam zatvaranje trgovina i time zatvaranje Westgatea. Dobivam informacije iz Slovenije i Austrije što se događa tamo na istu temu. Dolaze informacije o mogućnosti proglašenja izvanrednog stanja. Razgovori s Ministarstvom graditeljstva o komunalnoj naknadi. Odvjetnici su preplašeni i počinjemo iščitavati osiguranja. Upozoravanje svih od ministara do predsjednika Vlade da mala šansa realnom sektoru da se naplati zbog prekida poslovanja umire uvedu li izvanredno stanje. Neprospavana noć na mobitelu, Messangeru, WhatsAppu s novinarima i kolegama gospodarstvenicima. Odluka je da se borimo.

Utorak 17. ožujka

Izvjesno je da je pitanje sata kada kreće shut-down. Najavljene Vladine mjere gospodarstvu svi s ogorčenjem iščitavaju, nazire se da će se spašavati oni u prethodnim akutnim problemima, a zdravi će kao i nakon krize 2009. nastradati. Nas desetak je skoro stalno u kontaktu. Majetić iz HUP-a je na brzom biranju, dižem sve resurse u HUP-ovoj Udruzi developera i desetak telefonskih konferencija s kolegama iz neprehrambene trgovine. Umirujuća poruka iz Vlade, neće biti izvanrednog stanja. Marko, uz vođenje korporativne komunikacije F.O./Grupe postaje i glasnogovornik kako centra tako i naših inicijativa.

Srijeda 18. ožujka

Ministarstvo graditeljstva usvojilo je moju inicijativu ispred HUP-ove Udruge developera i mijenja zakon o komunalnom gospodarstvu kako bi gradovi i općine naknadu mogli ukinuti i tako rasteretiti gospodarstvo za trajanja predstojeće zabrane rada. Tijekom dana dobivam razne nepotpune informacije u vezi odluke o zatvaranju. Pevexova inicijativa da se trgovini građevinskim materijalom dopusti rad. Nakon Stožerove konferencije za novinare i mjera zatvaranja bez detalja nova neprospavana noć i priprema za četvrtak kada šest od 180 naših trgovina može raditi. Komunikacija s ministrom graditeljstva, koji javlja da ide dozvola trgovinama građevinskog materijala. Uspjeli smo barem nešto.

Četvrtak 19. ožujka

Dan prvi shut-downa. Telefoniranje s odvjetnicima, priprema strategija. Država je sve odradila bez konkretnih informacija prema nama. S trgovačkim centrima nitko nije razgovarao ni prije ni sada kada su praktički zatvoreni i tu informaciju šaljem i na Vladu. Kreće borba za spašavanje naših tvrtki, vidimo da nam državne mjere neće u tome pomoći. Dva ministra, dva državna tajnika i predsjednik Vlade najotvoreniji su za komunikaciju, nadalje nitko iz Ministarstva gospodarstva s nama ne razgovara. Priprema prijedloga kompenzacijskih mjera za trgovinu, ugostiteljstvo i trgovačke centre. Konferencijski poziv s partnerima iz Italije, javljaju da nije baš tako crno kako mediji prikazuju, hvale najavu gospodarskih mjera svoje vlade. Razgovor s partnerom iz Velike Britanije. Noć provedena online sa suborcima iz gospodarstva.

Petak 20. ožujka

Pokrenula se građanska poduzetnička inicijativa koju podržavam uza svoj intenzivni primarni angažman kao predsjednika HUP-ove Udruge developera. Razmjena prijedloga ideja i mjera. Davanje izjava i intervjua za medije iz 'kućnog pritvora'. Redovni konferencijski razgovori s odvjetnicima, partnerima iz Austrije i kolegama iz Hrvatske. Intenzivno pokušavam okupiti koordinaciju neprehrambenih trgovina i trgovačkih centara pri HUP-u. Online sam s Davorom Majetićem iz HUP-a skoro svakih sat vremena.

Subota 21. ožujka

Nakon niza neprospavanih, napokon jedna prospavana noć. I dalje dolaze mailovi. Prvi tračak nade na kraju tunela – mailom dolazi potvrda novog zakupoprimca i otvaranja 600 kvadrata najesen, što i mojim djelatnicima daje dodatni elan za rad. I dalje cijeli dan na mobitelu i laptopu s desetak gospodarstvenika, novinara i Davorom iz HUP-a. Konstantna komunikacija s Mijom, Markom, Branimirom i Mladenom, koji su postali naš krizni task force dok ostali rade u reduciranom obujmu. Intenzivno pripremam mjere kompenzacije neprehrambenom sektoru i trgovačkim centrima. S Majetićem draftam prijedlog prema MIFIN-u vezan uz obvezu PDV-a za veljaču koji šaljemo u ponedjeljak.

Nedjelja 22. ožujka

Čudna neprospavana noć u varaždinskoj izolaciji. Buđenje u šest od trešnje zgrade. Shvaćanje što se događa. Otvaranje portala, gledanje slika srušenih fasada i zabata u djelu Zagreba gdje sam nekada imao ured. Čudan osjećaj. Cijeli dan na telefonu sa svojim menadžerima centara i članicom Uprave Mijom koordinirajući nove preko noći uvedene mjere ograničenja rada trgovina i primajući izvještaje o šteti na centru, koja je na svu sreću kako izgleda ograničena na pucanje keramike i knauf zidova oko naših dvadeset dilatacija. Nakon potresa dobio sam 40 poruka od kolega diljem svijeta, a da mi od domaćih političara, od saborskih zastupnika do lokalnih, nijedan nije poslao poruku ili nazvao s pitanjem kakva nam je gospodarska šteta od pandemije.

25. travanj 2024 21:44