Hrvatska
StoryEditor

Dodijeljene nagrade ‘Hrvoje Požar‘ za iznimna postignuća znanstvenika, inovatora, poduzetnika i studenata

31. Ožujak 2021.
Godišnje nagrade Hrvoje Požarfoto Ratko Mavar

Ovogodišnja dodjela nagrade 'Hrvoje Požar' održala se u prostorima Energetskog instituta u nešto skromnijem izdanju nego prijašnjih godina. Uvodno se prisutnima obratio predsjednik Hrvatskog energetskog društva dr.sc. Ivica Toljan koji je naglasio kako je HED danas vodeća znanstvena stručna udruga u polju energetike i član WEC-a (World energy council).

Prije same dodjele nagrade, Toljan je dodao kako će nakon kraja pandemije ponovno u fokus javnosti ući obuzdavanje klimatskih promjena koje imaju ključni utjecaj na razvitak energije u budućnosti. Također, nastavio je kako su dekarbonizacija, deregulacija, digitalizacija i demokratizacija energije iznimno važni i ako se sve te pretpostavke ostvare, do 2050. godine će više od 80 posto električne energije dolaziti iz obnovljivih izvora energije. Toljan je istaknuo kako su fosilna goriva trenutno najveći problem, te je dodao kako je u Hrvatskoj u 2019. godini udio fosilnih goriva u energetici bio oko 63 posto, dok je globalno taj postotak i veći.

Godišnja nagrada "Hrvoje Požar" dodjeljuje se djelatnicima za stručni i znanstveni doprinos zaštiti klime i unapređenju kvalitete okoliša u energetskom sektoru, za inovacije na području energetike, za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom, za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u području energetike i za popularizaciju energetike. Također, nagrada se dodjeljuje i studentima energetskog usmjerenja za izvrstan uspjeh u studiju ili za osobito zapažen diplomski rad.

Dobitnici nagrada

Na 26. dodjeli nagrada Hrvoje Požar koja nagrađuje iznimna postignuća znanstvenika, inovatora, poduzetnika i studenata dodijeljene su sljedeće nagrade. Temeljem objavljenog natječaja i postupka propisanog Poslovnikom o dodjeli godišnje nagrade "Hrvoje Požar" te Poslovnika o stipendiranju mladih energetičara, Glavni odbor je elektroničkim zasjedanjem odlučio da su dobitnici:

a) za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike:
doc. dr. sc. Mladen Zeljko
b) za popularizaciju energetike:
Miodrag Šajatović
c) za inovacije u području energetike
dr. sc. Eduard Plavec
d) za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom:
Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana
e) za unapređenje kvalitete okoliša vezano uz energetske objekte:
PPK - Karlovačka mesna industrija d.d.
f) za zapažen uspjeh u dosadašnjem studiranju studija energetike i energetskih usmjerenja završne godine preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija:
Otto Heide
g) za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike:
Nikolina Čović

 

24. travanj 2024 19:53