Hrvatska
StoryEditor

DOK-ING potpisao pismo namjere o formiranju konzorcija s hrvatskim i slovenskim kompanijama

24. Rujan 2021.
DOK-ING kompanija

Hrvatska kompanija DOK-ING potpisala je pismo namjere o formiranju konzorcija komplementarnih tvrtki iz područja sigurnosti i obrane s hrvatskim kompanijana Orqa i Defensphere te slovenskim tvrtkama MIL Sistemika i Bijol, navodi se u priopćenju.

Istodobno, potpisan je ugovor između hrvatskog i slovenskog klastera konkurentnosti obrambene industrije s ciljem pružanja potpore sektoru obrambenih industrija obiju zemalja u korištenju dostupnih EU fondova. Potpisivanje je održano u sklopu 8. međunarodnog sajma obrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja SOBRA, koji se održava od 23. do 25 rujna u slovenskom gradu Gornja Radgona.

Novi hrvatsko-slovenski konzorcij, sastavljen od članica klastera konkurentnosti obrambene industrije dviju zemalja, otvara mogućnost zajedničke prijave na budući Europski obrambeni fond i korištenja sredstava Europske unije u području obrane. Udruživanje članica klastera ujedno je posljedica dugogodišnjeg promicanja povezivanja tvrtki koje transferom znanja i zajedničkim djelovanjem jačaju vlastite mogućnosti razvoja visokotehnoloških proizvoda te pozicioniranja na međunarodnom tržištu.

- DOK-ING je već trideset godina prisutan u obrambenoj industriji na svjetskoj razini, a uvijek je u potrazi za novim i inovativnim rješenjima kojima može unaprijediti svoj postojeći portfelj proizvoda te razviti u potpunosti nove proizvode za svjetsko tržište. Iznimno nam je zadovoljstvo što smo kao međunarodni lider na tržištu robotskih sustava za posebne namjene potpisali pismo namjere za suradnju uoči nadolazećeg Europskog obrambenog fonda s tvrtkama Orqa, MIL Sistemika, Bijol i Defensphere. Povezivanjem tvrtki, transferom znanja i novih tehnologija, kao i razmjenom iskustava poslovanja na stranim tržištima, otvaraju se mogućnosti razvoja naprednih inovativnih sustava koji se mogu financirati iz europskih sredstava. Ovo je naša prilika da naše zajedničko znanje i potencijale pretočimo u proizvode koji će se nametnuti kao sustavi budućnosti obrambene industrije, i koji će biti konkurentni u cijelom svijetu - naglasila je Ana Pešić, članica Upravnog odbora DOK-ING-a.

- Orqa d.o.o. je međunarodni tržišni lider u području istraživanja i razvoja video naočala i sustava za daljinski upravljane i besposadne platforme. Europski obrambeni fond je izvanredna prilika za financiranje projekata koji kombiniraju znanje, iskustvo i kapacitete tvrtki iz našeg konzorcija u globalno konkurentne proizvode. Ključ otpornosti i rasta hrvatske obrambene industrije je u direktnoj podršci nadležnih tijela državne uprave projektima koji imaju veliku dodanu vrijednost i visokotehnološke elemente. Vjerujem kako će nadolazeći period, potpomognut sredstvima Europskog obrambenog fonda, biti novi zamašnjak razvoju sektora obrambene industrije - izjavio je Tomislav Krolo, operativni direktor (COO), Orqa d.o.o.

15. travanj 2024 12:33