Hrvatska
StoryEditor

Domaći građevinari tvrde da su spremni za brzu obnovu

07. Siječanj 2021.
Posljedice razornog potresa u Petrinji, centar Petrinje nakon potresafoto Ivor Lapić
Pretpostavlja se da će u Sisačko-moslavačkoj županiji više posla dobiti male građevinske tvrtke za razliku od Zagreba u kojem će, jer ima više zgrada i javne i privatne namjene, više posla imati tvrtke s više zaposlenih i boljom mehanizacijom

Čak i oni koji nisu gledali snimke posljedica od potresa na Banovini, mogli su osjetiti svu dubinu tragedije koja je snašla tamošnje ljude kao što smo to mi osjetili razgovarajući s građevinskim poduzetnicima. Šok, tuga, očaj tijekom razgovora miješali su se s odlučnošću da sve prebrode i počnu graditi i život i zgrade iznova.

A što drugo, kad bolje razmislimo, i da kažu ljudi koji su na trenutke djelovali izgubljeno dok su objašnjavali što ih je snašlo i što pokušavaju učiniti. Kako će izgledati obnova, tko će sve biti uključen, tko će je financirati, o tome u ovom trenu nitko ni ne razmišlja. Čak nam se učinilo da je to nekako i nepristojno pitati u situaciji u kojoj poduzetnici ne znaju ni gdje im je glava.

Ali, sudeći po nekoliko naših sugovornika, vlasnika malih građevinskih tvrtki, ne samo da su spremni sudjelovati u obnovi nego su se svi odmah nakon razornog potresa na razne načine uključili u čišćenje grada od ruševina. Zorko Kobetić, vlasnik i direktor Građenja Petrinja, kaže da je tvrtka obustavila sve aktivnostima na projektima u kojima je sudjelovala jer su njihovi zaposlenici zauzeti na čišćenju svojih kuća koje nastoje barem privremeno osposobiti. Pritom stalni potresi dodatno unose nemir.

– U ovom trenutku svi smo šokirani. Naravno da želim sudjelovati i pomoći svom kraju da se obnovi, ali kako ćemo to izvesti i što ćemo raditi, u ovom trenutku zaista ne znam niti o tome razmišljam – kaže Kobetić, osjetno potresen, koji u prvim trenucima nije ni bio raspoložen za razgovor, ali onda se ipak otvorio. Govori kako su njegova kuća i ured pretrpjeli manja oštećenja, ali, na svu sreću, nitko ni u obitelji ni među radnicima nije životno ugrožen. 

Davor Rom, vlasnik Lea gradnje iz Petrinje, kaže da je njegov bager odmah angažiran na čišćenju ruševina, a i njegova je kuća oštećena. Poput drugih, ni on ne želi previše govoriti o budućoj obnovi, u glavi mu je sadašnje stanje.

– Mnogo je kuća oštećeno, posebno krovovi, zidovi su popucali, mnoge će se morati rušiti i obitelji će graditi nove. Osim toga, tu je dosta starih kuća, pa se i moglo očekivati da bi ovako razoran potres nanio ovoliku štetu. Naravno da sam spreman uključiti se u obnovu – poručuje.

Slično je i u drugim dijelovima Banije​. Sisački građevinari imaju pune ruke posla. Zdenko Fetibegović, vlasnik VM Viksa, ispričavao nam se što može samo kratko razgovarati jer kaže da ima ludnicu jer je tvrtka angažirana u raščišćavanju kuća njegovih zaposlenika, ni trenutka nije dvojio o tome. Njegova imovina prošla je s manje oštećenja. Kaže da u ovom slučaju, nažalost, imaju mnogo posla i, po svemu sudeći, iako to nije rekao, na temelju njegovih aktivnosti možemo zaključiti da je spreman uključiti se u obnovu ugroženih područja. Povrh svega toga kaosa razlog zbog kojega ne može razgovarati jest i rođenje unuka.

– Unuk mi se rodio, snaha je s njim morala bježati iz bolnice, ali koliko sam god tužan zbog svega što nas je snašlo, barem sam dočekao taj lijepi trenutak. A sad se ispričavam jer stvarno moram dalje – rekao nam je na kraju veselijim glasom Fetibegović i pozdravi nas.

Tko će još i kako sudjelovati u obnovi, koje se nove uredbe spremaju, možete pročitati u novom broju digitalnog i tiskanog izdanja Lidera.

15. travanj 2024 09:19