Hrvatska
StoryEditor

Donosimo PET savjeta za uspješnu digitalizaciju poduzeća

12. Siječanj 2020.
Digitalizacija i sajmovi
Piše:
piše Aleksandra Brzić
[email protected]

Da bi postupak digitalizacije poslovanja uspio važno je jasno postaviti ciljeve, pripremiti strategiju i u proces uključiti sve zaposlenike kako bi se projekt uspješno proveo u praksi, a nova rješenja uključila u svakodnevne poslovne procese. Također, treba osigurati potporu vodstva tvrtke, što će biti ključno za provođenje promjene organizacijske kulture koju omogućava digitalizacija. Izazov koji se stavlja pred svaki menadžment jest razumijevanje digitalne strategije te posjedovanje odgovarajuće metodologije i stručnog znanja.

Jedan od glavnih izazova jest osigurati tehničke i financijske izvore koji će omogućiti pokretanje projekta, a upravo će novac iz fondova EU mnogima pomoći da digitalno transformiraju poduzeća.

Koliko je to važan segment pokazuje termin koji se koristi za novu tehnološku fazu poslovanja nazvan Četvrta industrijska revolucija za koju je Europska unija osigurala iz proračuna dodatnih 9,2 milijarde eura. Taj bi se novac trebao utrošiti za financiranje digitalizacije europskog društva i gospodarstva, a sve u sklopu realizacije dugoročnog programa digitalizacije Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027.

No da bi se na razini svakog poduzeća uspješno provela digitalna transformacija, potrebno je ovo:

1. SASTAVITE EKIPU

Prvo je potrebno sastaviti ekipu. Pod tim se misli osigurati tim stručnih i sposobnih ljudi koji će raditi na projektu, a ako ih nema u poduzeću, treba angažirati vanjsku tvrtku koja će voditi cijeli proces.

2. MOTIVIRAJTE SURADNIKE

Slijedeći korak koji treba napraviti je motiviranje suradnika za cijeli proces.

3. RADITE PO SEGMENTIMA

Potičite i obrazujte zaposlene, predstavite im koristi drukčijeg načina rada i upotrebe novih rješenja, savjetuju stručnjaci. Na digitalizaciji tvrtke radite po segmentima, odnosno počnite jednostavnim poslovnim procesima koji svima oduzimaju vrijeme. Nakon toga u optimizaciju i digitalizaciju uključite ključne procese poslovanja.

4. ODREDITE PRIORITETE

Važno je i odrediti prioritete koji će u skladu sa strategijom digitalizacije, postavljenim ciljevima i opsegom projekta odredite prioritete njezine primjene.

5. ŽIVITE PROMJENE

I konačno, tvrtke koje se bave uvođenjem digitalnih procesa savjetuju da je peti, ali možda i najvažniji savjet - pratiti izvođenje procesa, upotrebu novih rješenja. Potičite i pomažite krajnjim korisnicima da ih u cijelosti prihvate. Ukratko, živite promjene.

15. travanj 2024 12:41