Hrvatska
StoryEditor

DOSTUPNI PODACI - Kastav je postao otvoreni grad

12. Ožujak 2021.
Kastav otvoreni grad

Kastav – Otvoreni Grad je web platforma razvijena od strane poduzeća Libusoft Cicom d.o.o., a koja će građanima Grada Kastva pružiti niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje i komunikaciju s gradskim službama, te uvid u funkcioniranje grada. Cilj je povećanje transparentnosti i dostupnosti podataka građanima.

Otvorena i jednostavna za pristup putem interneta, ova platforma dostupna je putem računala, tableta i smartfona i građanima pruža sve servise na jednom mjestu. Korištenje platforme je brzo, intuitivno i jednostavno te omogućuje brzu interakciju između Grada i njegovih građana. Platformu možete vidjeti OVDJE.

Razlikujemo dvije osnovne skupine podataka:

  1. podaci koji su otvoreni građanima na uvid bez potrebe za autentifikacijom, radi se o agregiranim podacima na razini Grada
  2. podaci koji zahtijevaju prethodnu autentifikaciju, radi se o personaliziranim podacima

Projektom je obuhvaćena priprema i implementacija sljedećih cjelina:

  1. Portal Kastav – Otvoreni Grad
  2. iProračun
  3. iTransparentnost
  4. Financijske kartice građana – preduvjet Sustav autentifikacije
  5. Sustav informiranja građana (u pripremi) – preduvjet Sustav autentifikacije

iProračun – moderno informatičko rješenje za prezentaciju podataka koje građanima pruža jednostavan uvid u proračun Grada što je preduvjet za otvorenu komunikaciju. Podaci su prezentirani na vizualno privlačan način koji je razumljiv građanima. Za korištenje modula nije potrebna prethodna autentifikacija.

iTransparentnost – modul koji omogućava građanima uvid u ulazne račune Grada te isplate po istima. Za korištenje modula nije potrebna prethodna autentifikacija.

Financijske kartice građana – modul koji građanima omogućava uvid u njihove obveze, nezatvorene uplate, storna, odobrenja, tj. cjelovitu financijsku sliku između grada i građanina. Osim uvida postoji mogućnost plaćanja iz udobnosti vlastitog doma putem 2D barkoda i Internet bankarstva. Za korištenje modula obavezna je prethodna autentifikacija.

Sustav informiranja građana – modul koji omogućava građanima praćenje njihovih predmeta i dokumenata. Predmet se putem digitalnog procesa uvodi u obradu i dobiva svoje identifikacijske podatke. Građani, na jednom mjestu jednostavnom prijavom putem NIAS-a ili podataka koje su dobili od grada mogu pratiti svoje predmete i dokumente prema Gradu. Za korištenje modula obavezna je prethodna autentifikacija.

25. travanj 2024 16:41