Hrvatska
StoryEditor

Država će ove godine dividendu ubrati od samo osam svojih tvrtki

17. Rujan 2021.
Zdravko Marićfoto Ratko Mavar
Piše: Antonija Knežević

Unatoč krizi COVID-19 u proračun Republike Hrvatske od dobiti i dividendi tvrtki u (su)vlasništvu države slit će se gotovo jednak iznos kao i godinu dana ranije, kada je u proračun uplaćivana dobit iz 2019. godine. Prema Ministarstvu financija, u proračun za 2021. godinu od uplate sredstava s osnove dobiti trgovačkih društava u vlasništvu države za 2020. godinu doći će 1,3 milijarde kuna.

Doduše, država za to najviše može zahvaliti HEP-u, koji će od 1,4 milijarde svoje dobiti čak 840 milijuna preusmjeriti u državni proračun. Preostali iznos uplatit će još samo sedam tvrtki.

Država svake godine objavljuje Odluku s popisom tvrtki koje bi trebale uplatiti dio svoje dobiti (najčešće 60 posto) u državni proračun, a ove godine u Odluci je navela samo 11 njih, iako se na popisu tvrtki od posebnog interesa države nalazi više od njih 30. No, veliki ih broj iz godinu u godinu, poput Croatia Airlinesa i Hrvatskih željeznica ima negativan poslovni rezultat.

Prema podacima Poslovne Hrvatske u 2020. godini čak 14 tvrtki s popisa tvrtki od posebnog interesa ostvarilo je gubitak, a godinu prije minus na računu imale su samo njih tri: Hrvatske ceste, Croatia Airlines i HŽ Cargo. Najlošiji rezultat u 2020. godini, kao izravnu posljedicu krize, imala je Ina s gubitkom od 932,7 milijuna kuna.

I od spomenutih 11 tvrtki, tri najvjerojatnije neće ništa uplatiti u proračun jer imaju minimalnu dobit. Primjerice, ACI je ostvario dobit od 0,2 milijuna kuna, isto kao i Plovput, a Zračna Luka Zagreb ostvarila je dobit od tek 50-ak tisuća.

Veće iznose u proračun, osim HEP-a trebali bi dati Janaf (135,7 milijuna kuna), AKD (37,7 milijuna), Hrvatske šume (25,7 milijuna), Hrvatska lutrija (19,6 milijuna), Državne nekretnine (18,3 milijuna) te APIS IT (14 milijuna).

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.



 

20. travanj 2024 13:51