Hrvatska
StoryEditor

Edge-računalstvo snažno mijenja svijet podataka

25. Svibanj 2021.
Novi tehnološki trendovi donose velike promjene u svijet podatkovnih centara potencirajući njihov snažni godišnji rast od deset do dvadeset posto. Rittalova rješenja osmišljena su da odgovore na sve zahtjeve rubnog računalstva

Podaci su postali nova nafta, najvrjednija imovina svakog poslovnog subjekta. Dostupnost i sigurnost kritičnih podataka bilo gdje i bilo kada te kontinuitet poslovanja beskompromisan su imperativ današnjeg poslovanja. Nove tehnologije i enormne količine podataka zahtijevaju sve veću procesorsku snagu, kapacitete za pohranu i mrežne mogućnosti. Nedostupnost podataka, odnosno podatkovnog centra, može imati katastrofalne učinke, direktne i indirektne, na poslovanje tvrtki i/ili državnih institucija. Mnoge svakodnevne usluge ovise o dostupnosti podatkovnih centara: internet, telekomunikacije, energetska distribucija, svi oblici prometa, javno zdravstvo, bankarstvo, sigurnosni sustavi, servisi za građane. Uz kritičnu ulogu za te segmente podatkovni centri uvelike utječu na uspješnost, relevantnost, konkurentnost i razvoj gospodarstva neke države.

Zahtjevi pametnih industrija

Novi tehnološki trendovi donose velike promjene u svijet podatkovnih centara potencirajući njihov snažni godišnji rast od deset do dvadeset posto. Na toliki rast znatno utječe novi koncept u računalstvu, edge-računalstvo, te platforma na kojoj se ono temelji – edge-podatkovni centri. Edge-računalstvo podrazumijeva premještanje računalstva iz centraliziranih podaktivnih centara u oblaku prema decentraliziranim rubnim dijelovima mreže. Te zahtjeve postavljaju uređaji i aplikacije kojima je potrebna analitika u stvarnom vremenu, na samom izvoru podataka, gdje se ne tolerira čak ni minimalan prekid komunikacije, te gdje je osigurana maksimalna lokalna sigurnost. Takve zahtjeve viđat ćemo u svim novim pametnim industrijama, poput telekomunikacija, zdravstva, industrije 4.0, maloprodaji, financijama, te u pametnim gradovima i mobilnosti. Edge-računalstvo nikako ne zamjenjuje računalstvo u oblaku, već ga dopunjuje eliminirajući izazov niskih latencija, znatno smanjujući troškove pohrane i prijenosa velikih količina podataka u oblak, obrađujući lokalno samo relevantne podatke te ih naknadno prenoseći u oblak.

Rittalova rješenja za edge-podatkovne centre osmišljena su da odgovore na sve zahtjeve rubnog računalstva. Omogućuju pametnim sustavima ispunjenje zahtjeva za iznimnu dostupnost i sigurnost spremanja, obrade i dijeljenja velikih količina podataka u stvarnom vremenu, i to bez obzira na to je li riječ o idealnim uvjetima računalnih soba ili primjeni u vanjskom okolišu u kojem vladaju negostoljubivi i surovi uvjeti. Takve karakteristike postižu se skalabilnim i modularnim rješenjima beskompromisne kvalitete koja su utemeljena na višedesetljetnom iskustvu uvođenja stotina podatkovnih centara diljem svijeta, partnerstvu s najvećim tehnološkim tvrtkama u svijetu kao dobavljača IT infrastrukturnih komponenata te rigoroznim industrijskim standardima i certifikatima. Vodeći se tom paradigmom, Rittal je partner mnogim tvrtkama i institucijama u Hrvatskoj i regiji za koje je projektirao i u koje je uveo različita rješenja podatkovnih centara: od jednostavnog IT ormara s osnovnim hlađenjem pa sve do kompleksnih podatkovnih centara s nekoliko stotina IT ormara snage od nekoliko stotina kilovata, vrlo visoke energetske učinkovitosti, neprekidne dostupnosti, redundancije, fizičke sigurnosti, nadzora i upravljanja.

Najviši standardi

Važno je naglasiti visoku skalabilnost i modularnost takvih rješenja kako bi kupac uložio onoliko koliko mu je potrebno u danom trenutku, ali s mogućnošću budućeg proširenja. Tako se štiti investicija te se smanjuju kapitalna ulaganja i operativni troškovi. Posebna pozornost pridaje se maksimalnoj učinkovitosti na minimalnom prostoru. Rittalova rješenja podatkovnih centara prilagođavaju se potrebama i željama korisnika, a ne obratno. To znači da se Rittalovi podatkovni centri smještaju tako da se prilagode ograničenjima prostora i lokacije koju kupac ima; mogu biti smješteni u postojeće serverske sobe s minimalnim potrebama za građevinskom rekonstrukcijom, na lokacije na kojima postoji realna opasnost od požara, poplava, vandalizma, neautoriziranog pristupa, čak i eksplozija i elektromagnetskog zračenja. To je iznimno važno za edge-tehnologiju, u kojoj podatkovni centri moraju biti što bliže izvoru podataka. Uza sve te izazove ​Rittalovi podatkovni centri moraju zadovoljavati najviše europske i svjetske industrijske standarde podatkovnih centara, poput europskog standarda EN 50600 ili standarda Uptime Institutea Tier.

Rittalovi sustavi mogu se pronaći u više od 90 posto raznih industrija diljem svijeta, od čega se velik udio odnosi upravo na IT infrastrukturu i rješenja.

Za više informacija obratite se Rittalovu timu na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na broj +385 (0)1 34 86 650. 

20. travanj 2024 07:16