Hrvatska
StoryEditor

EIB planira izdati digitalnu obveznicu od 100 milijuna eura na ethereum blockchain mreži

29. Travanj 2021.
piše: Domagoj Mataić

Ethereum, druga najveća svjetska kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, dosegnula je novi vrhunac, a mnogi kao razlog navode natpise o planovima Europske investicijske banke (EIB) za pokretanje "digitalnih obveznica" na ethereum blockchain mreži. 

Ether je digitalna valuta koja služi za plaćanje transakcija na ethereum blockchainu. U kripto svijetu, pojmovi ether i ethereum su postali sinonimi, iako je službeno ether digitalna valuta, a ethereum mreža.

Bloomberg je izvijestio, pozivajući se na neimenovane izvore, da EIB planira izdati dvogodišnju digitalnu obveznicu vrijednu 100 milijuna eura, a prodaju će, prema mišljenju analitičara, voditi Goldman Sachs, Banco Santander i Societe Generale.

Ether je u srijedu dosegnuo rekordnu razinu od 2.713,95  dolara, nakon 5 postotnog rasta dan ranije. U trenutku pisanja članka ether se kreće oko 2.780 dolara, što je dosadašnji vrhunac.

Danny Kim, šef prihoda u SFOX-u, brokerske kuće za kriptovalute, rekao je da su izvješća o EIB-ovom izdavanju digitalne obveznice pokrenula slučaj institucionalne uporabe za ethereum.  

Također je naveo pad količine ethereuma na kripto mjenjačnicama kao razlog porasta cijena. 

- Količina ethereuma na kripto burzama i dalje pada i najniža je u posljednjih godinu dana. S manjom ponudom na mjenjačnicama postoji manja vjerojatnost za veliku rasprodaju. - nadodao je Kim.

Potražnja za etherom također je porasla jer ga investitori koriste za kupnju virtualne umjetnosti ili zemljišta, u obliku nezamjenjivih tokena (NFT), na platformama kao što su SuperRare, Decentraland i mnoge druge.

19. travanj 2024 22:43