Hrvatska
StoryEditor

Ekonomski institut Zagreb obilježio 80 godina uspješnog djelovanja  

29. Studeni 2019.
Ekonomski institut Zagreb

Ekonomski institut Zagreb svečano je obilježio 80 godina postojanja prigodnom proslavom koja je održana u četvrtak u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Svečanost su, uz uzvanike iz akademske i znanstvene zajednice te predstavnike Ekonomskog instituta, Zagreb, uveličali i izaslanik predsjednice RH, ministar rada i mirovinskog sustava RH Josip Aladrović, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak te državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir.

Ekonomski institut, Zagreb, osnovan 23. ožujka 1939. godine, javni je znanstveni institut na kojem se već 80 godina provode znanstvena i razvojna istraživanja u polju ekonomije, s naglaskom na makroekonomiju i međunarodnu ekonomiju, poslovnu ekonomiju, regionalni razvoj, socijalnu politiku i tržište rada. Zahvaljujući nepristranosti i kvaliteti znanstvenoistraživačkog rada EIZ danas uživa ugled vodećeg instituta za ekonomska istraživanja u Hrvatskoj. Svojim radom, u ovih 80 godina, Ekonomski institut uvelike je pridonio razvoju ekonomskih istraživanja čiji su nalazi i rezultati vrlo često bili nit vodilja za donošenje ekonomske politike i mjera te izrastao u instituciju od osobite važnosti za Republiku Hrvatsku koja doprinosi njezinom znanstvenom i gospodarskom napretku.

- Malo koja institucija može se pohvaliti, ne samo takvom dugotrajnošću, već i činjenicom da je uvijek uspijevala njegovati i zadržati svoju intelektualnu slobodu, biti i ostati institucija u kojoj društvena relevantnost znanstvenog rada iznad društveno-političkog uređenja. Zahvaljujući našem znanstvenom radu, naši znanstvenici na kvalitetan i objektivan način doprinose javnim raspravama o aktualnim društvenim problemima i njihovim rješenjima - istaknula je dr.sc. Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta, Zagreb.

Izaslanik predsjednice RH, ministar rada i mirovinskog sustava RH Josip Aladrović naglasio je važan doprinos akademske zajednice u ostvarenju svih pozitivnih gospodarskih i ekonomskih pokazatelja u Hrvatskoj, kroz analize trendova i postignuća. Dodatno, istaknuo je kako živimo u vremenu u kojem znanost, kompetencije i vještine igraju odlučujuću ulogu i to ne samo u podršci znanja i obrazovanja, nego i u gospodarstvu, mijenjajući u istom trenutku materijalnu egzistenciju i intelektualni život cijelog stanovništva.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je kako je Ekonomski institut stožerna znanstvena institucija u Hrvatskoj sa značajnim doprinosom u različitim područjima djelovanja, a posebno na području makro i mikroekonomije te izrazio uvjerenje kako će i ubuduće biti važna spona znanstvene i poslovne zajednice.

Branka Ramljak, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH ovom je prilikom podsjetila kako Ministarstvo prepoznaje i podupire sva nastajanja i uspjehe znanstvenika i istraživača Ekonomskog instituta, čija je stručnost prepoznata kako od strane javnog sektora, tako i poslovnog sektora s kojim je povećana suradnja. Naglasila je važnu ulogu istraživačkog i znanstvenog djelovanja unutar države, bez kojeg nema održive industrije i gospodarstva.

U  nadolazećem  razdoblju  aktivnosti  Ekonomskog  instituta,  Zagreb  bit  će  i  dalje  usmjerene  prema  ostvarivanju  strateških  ciljeva  Instituta:  provedbi  znanstvenog  rada i istraživanja u za Institut važnim tematskim područjima u kojima se postiže znanstvena izvrsnost; povećanju izvrsnosti u znanstvenim istraživanjima; povećanju međunarodne vidljivosti znanstvenih radova institutskih istraživača i intenzivnijoj uključenosti   Ekonomskog   instituta,   Zagreb   u   Europski   istraživački   prostor.  

20. travanj 2024 05:17