Hrvatska
StoryEditor

[EKSKLUZIVNO] Bivši šef HEP-a osnovao fond za ulaganje za bitcoin, evo koji su mu planovi

14. Svibanj 2020.
Tomislav Šerić

Bivši predsjednik uprave HEP-a Tomislav Šerić i kriptovalute. Na prvu možda zvuči nespojivo, ali Šerić je prošloga tjedna dobio od Hanfe zeleno svjetlo za fond čiji je osnivač, a koji će ulagati u Bitcoin. Griffon Asset Management iz Osijeka misli ozbiljno, ekipa koja prati Šerića postavila si je cilj prikupiti najmanje milijun kuna kapitala, a upravljanje ovim visokorizičnim, otvorenim, alternativnim fondom preuzeo je bivši potpredsjednik Morgan Stanleyja i financijaš s dugogodišnjim iskustvom u toj industriji u SAD-u, Feđa Krivošić. Uz njega je kao član uprave novog fonda registriran osnivač i direktor domaćeg startupa Orqa te bivši predsjednik dva investicijska fonda (jedan od njih je državni Kapitalni fond, op.ur), Srđan Kovačević. Investicijska strategija Griffona je biti izložen u Bitcoinu do 100 posto vrijednosti imovine i aktivno ne nastojati smanjiti tu izloženost.

- Bitcoin i kriptovalute predstavljaju rastuće tržište koje u cijelom svijetu postaje svakim danom sve više regulirano. Ovakav fond će biti prvi koji će kvalificiranim i institucionalnim investitorima omogućiti izloženost prema ovoj klasi imovine. Mnogi od njih do sada nisu imali jednostavan način ulaganja u Bitcoin, tako da očekujemo dovoljnu potražnju za ovakvim proizvodom - kaže Šerić.

 

Ali zašto baš digitalne valute?

Digitalne valute bazirane na kriptografiji postoje još od ranih 1980-ih, a bitcoin je prva i najstarija decentralizirana kriptovaluta koja u kripto-svijetu predstavlja neku vrstu zlatnog standarda. Većina kriptovaluta koristi blockchain tehnologiju, koja neminovno nadolazi i postaje sve prihvaćenija. To možemo vidjeti na primjeru SAD-a, Švicarske, Njemačke, Francuske i Japana u kojima se prihvaćanje i primjena događa ponajviše u financijskom sektoru, ali i u drugim segmentima kao što su logistika, autorska prava, razvoj softvera i mnogi drugi. 

Činjenice da s jedne strane kriptovalute nalaze sve veću praktičnu uporabu, a s druge strane ih regulatori u cijelom svijetu sve više prihvaćaju ukazuju na to da će sve veći broj korisnika i investitora dobiti mogućnost pristupa kriptovalutama. Osim toga, u financijskom tisku u zadnjih par tjedana sve češće možemo čitati analize koje nude teze o mogućem povratku inflacije, kao posljedici fiskalnih i monetarnih mjera koje se poduzimaju s ciljem umanjenja ekonomskih posljedica COVIDa-19. S obzirom na deflatornu prirodu Bitcoina, čija je količina ograničena, eventualni povratak inflacije bi mogao povećati potražnju za proizvodima poput našeg Fonda. Bez obzira na to, očekujemo da će potražnja za financijskim proizvodima poput Fonda koji smo osnovali dugoročno rasti.

Kakvi su planovi i kako do milijun kuna kapitala? Koliki je realni rok za prikupljanje tih sredstava?

S prikupljanjem prvog kapitala ne očekujemo probleme. Naprotiv, smatramo da bismo mogli prikupiti i puno više od minimalne vrijednosti koju sada moramo ispuniti. Međutim, svjesni smo da smo investicijska zajednica koja još nije imala priliku biti izložena ovakvim ulaganjima, pa na samom početku smatramo da moramo krenuti malim koracima, bez obzira na mogući interes, te u ovoj fazi fokus usmjeravamo na osiguravanje što većeg stupnja povjerenja kod svih aktera.

Feđa Krivošić je u timu, on ima impresivan CV, došao je iz Morgan Stanleyja, to puno govori o ozbiljnosti. Kako ste ga privukli?

Feđa je proveo više od 10 godina u New Yorku, ima iskustvo iz prve ruke, te je svjedočio nastajanju raznih tržišta, ali i sudjelovao u kreiranju investicijskih strategija na takvim tržištima. Ovo je rijetka prilika da se iz Hrvatske može sudjelovati u samim počecima jednog takvog tržišta na kojem se s lokalne razine ravnopravno može imati globalni pristup što je i on prepoznao.

Visoki rizici su u pitanju, kome je fond namijenjen? Imaju li naši ulagači toliku toleranciju rizika?

Fond kojeg osnivamo namijenjen je isključivo profesionalnim i kvalificiranim ulagateljima koji moraju biti upoznati sa svim rizicima koje imamo namjeru snažno isticati,  obzirom da je i dalje riječ o visokorizičnom ulaganju. Međutim, naš fond neće biti namijenjen isključivo ulagateljima iz Hrvatske. Što se rizika tiče, svjedoci smo različitih poremećaja na svim tržištima, dodatno uzrokovano potpuno neočekivanom epidemijom virusa koji je uzrokovao jedinstvenu situaciju u kojoj je u jednom trenutku čak i nafta imala negativne cijene. Vjerujemo da određena potražnja postoji na svakoj razini rizika, pa tako i na ovoj najvišoj.

Zašto bi itko kupio udjele u fondu koji ulaže isključivo u jedan vrijednosni papir? Zašto onda ne bi direktno kupio bitcoin i preskočio plaćanje raznih naknada za upravljanje, skrbništvo...?

Institucionalni ulagatelji najčešće niti ne mogu ulagati u Bitcoin direktno te će im na ovaj način po prvi puta biti omogućena izloženost ovakvoj vrsti imovine. Osim toga, operativni rizici ulaganja u kriptovalute (prvenstveno u smislu računalne i fizičke sigurnosti) nisu trivijalni, pogotovo ako se radi o većim iznosima ulaganja. Smatramo da su tržišni rizici Bitcoina dovoljno visoki, te da ulagateljima ne treba dodatna glavobolja zbog operativnih rizika držanja kriptovaluta, a koji nemaju nikakav upside.

U suradnji s Depozitarom implementirali smo sustav skrbništva nad kriptovalutama koji za rezultat ima značajno smanjenje operativnih rizika držanja kriptovaluta u odnosu na razinu koja je dostupna prosječnom ulagatelju. Sustav koji smo implementirali razvijen je s ciljem ostvarivanja razine računalne i fizičke sigurnosti koja je usporediva sa standardima koji se očekuju u bankarskoj industriji. Vjerujemo da većini kvalificiranih i profesionalnih ulagatelja takva razina sigurnosti trenutno nije dostupna. Smatramo da je trošak ulaganja u Fond više nego fer cijena za umanjenje tih rizika, te da će ulagatelji biti spremni podnijeti taj trošak.

23. travanj 2024 13:15