Hrvatska
StoryEditor

[EKSKLUZIVNO] Kreće dubinsko snimanje Leda, zainteresirano SEDAM kupaca

17. Rujan 2020.

O prodaji Leda razmišljao je, barem deklarativno i kada bi zagustilo, još Ivica Todorić, a otkad se nakadašnje Agrokorovo carstvo transformiralo u rusko-američku Fortenovu, znalo se da će nakon non-core biznisa na red za prodaju doći i core. Takav scenarij upravo se događa. U tijeku su pripreme za dubinsko snimanje Leda, jedne od Fortenovinih perjanica i lidera zamrznutog programa na regionalnom području, a intenzivno se razmišlja i o prodaji Jamnice. Ta odluka je u fazi testiranja tržišta, odnosno interesa potencijalnih ulagača.

Kako saznaje Lider, menadžment Fortenove na čelu s izvanrednim povjerenikom Fabrisom Peruškom kontaktirao je samoinicijativno igrače u regiji koji su do sada bili investicijski prisutni sa svojim ulaganjima, a i one koji nisu. Većinom je riječ o strateškim ulagačima i financijskim, odnosno private equity fondovima.

Da je riječ o dobroj prilici govori činjenica da je za kupnju Leda, prema neslužbenim informacijama, zainteresirano čak sedam investitora. U krugovima bliskim Fortenovinim kompanijama spominju se Podravka, poljski fond Enterprise Investors, koji je u dinamičnoj fazi preuzimanja hrvatskih tvrtki (do sada je preuzeo PanPek, Istarske supermarkete i Studenac), Atlantic Grupa Emila Tedeschija, koji bi u ovu kombinaciju, navodno, ušao zajedno s tvrtkom Unilever, fond Mid Europa, koji također ima puno iskustva u regionalnim akvizicijama, te još neki fondovi i kompanije iz Poljske i Češke.

Sadašnji informacijski paket Fortenove uključuje cijeli zamrznuti program Grupe, odnosno Ledo i Frikom u Srbiji, s time da je izvještaj zapravo interna analiza, a ne klasičan investicijski memorandum na temelju kojeg se može napraviti analiza isplativosti ulaganja.

Pretpostavlja se da su se spomenute kompanije i fondovi sami javili da na neki način rezerviraju mjesto, odnosno da ih se ne bi preskočilo s pozivom kada projekt krene. Upućeni izvori smatraju da Fortenova nema razloga ići s pozivnim natječajem samo 'odabranima' već da će inicijalna lista, nakon što se strani savjetnik uključi, biti mnogo veća.

Odluka o prodaji perjanica bivšeg Agrokora dokaz je da Fortenova nije u financijskoj mogućnosti podmirivati svoja dugovanja prema kreditorima i paralelno zadržati likvidnost. Još se navodno raspravlja o tome u što bi se sredstva od prodaje uložila, a jedan od izglednih scenarija je pokriti kamate, odnosno smanjiti dugovanja prema američkom fondu HPS i ruskoj banci VTB, 'upucati' dio sredstava u likvidnost i po mogućnosti refinancirati kredit Mercatora kako bi se Fortenova riješila slovenskih banaka koje usporavaju proces integracije.

Upućeni u poslovanje Fortenovinih kompanija kažu da se, prema ključnim vrijednosnim pokazateljima, prije godinu i pol dana i za Ledo i za Jamnicu moglo dobiti između 650 i 700 milijuna eura pojedinačno po svakoj kompaniji, a da danas ta vrijednost ne prelazi 450 milijuna.

To znači da su obje kompanije u godinu dana izgubile minimalno 500 milijuna eura na svojoj vrijednosti.

Što na proces prodaje kažu potencijalni preuzimači i Forternova pročitajte u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.

26. travanj 2024 00:42