Hrvatska
StoryEditor

[EKSKLUZIVNO] Lider objavljuje prvu listu 100 najvećih hrvatskih kompanija u ženskom vlasništvu

30. Lipanj 2020.

Lider u novom broju objavljuje ekskluzivnu listu sto najmoćnijih hrvatskih poduzetnica. Riječ je o vlasnicama kompanija koje u svojoj vlasničkoj strukturi nemaju muškaraca.

SUTRA: Saznajte tko je najmoćnija poduzetnica u Hrvatskoj, vlasnica i direktorica kompanija s više od 900 milijuna kuna prihoda

 

Lista sto najmoćnijih poduzetnica po mnogočemu se razlikuje od liste 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. Dok su među 300 žena menadžerice - predsjednice i članice uprava, te nadzornih odbora -  ovdje smo prvi put izdvojili vlasnice kompanija.

Nije bilo jednostavno sastaviti ovu listu. Postavili smo kriterij isključivo ženskog vlasništva, svjesni da na taj način neke žene nepravedno diskvalificiramo, dok neke koje su vlasnički isturene u obiteljskim kompanijama favoriziramo.

Mnogo je obiteljskih grupacija u kojima suprug vodi jedan dio biznisa, a supruga drugi, a ponekad su vlasnički i upravljački isprepleteni. Primjerice, Ruža Vučkovac (Anamarija-company) nije dospjela na listu, a 'krivac' za to je njen suprug Miroslav Vučkovac. Oni dijele vlasništvo pržionice koja je prerasla u respektabilnu kompaniju za proizvodnju kave.

U velikom istraživanju koje smo realizirali s Bisnodeom provjerili smo više od 2000 kompanija da bismo dobili sto tvrtki u isključivo ženskom vlasništvu. Među 2047 tvrtki koje imaju prihode iznad 28,5 milijuna kuna, pa sve do onih blizu milijarde, svaka dvadeseta tvrtka u ženskom je vlasništvu.

TOP 100 najvećih tvrtki u ženskom vlasništvu možete pronaći u novom Lideru od četvrtka, a digitalno već od srijede poslijepodne

24. travanj 2024 02:14