Hrvatska
StoryEditor

[EKSKLUZIVNO] Vlasnica Sancta Domenice Vesna Ramljak najmoćnija je hrvatska poduzetnica

01. Srpanj 2020.
Vesna Ramljak

Vesna Ramljak u dvadeset je godina svoju Sancta Domenicu iz Svete Nedelje dovela do najveće kompanije u ženskom vlasništvu i do liderskog položaja na hrvatskom tržištu potrošačke elektronike.

Taj ovlašteni uvoznik Panasonica, Sonyja, Samsunga, LG-a i PlayStationa svoje proizvode plasira kroz lanac specijaliziranih trgovina i kroz web shop. S prihodom većim od 900 milijuna kuna Sancta Domenica predvodi listu sto hrvatskih kompanija u isključivo ženskom vlasništvu, a Vesna Ramljak nije samo vlasnica, nego i glavna menadžerica tvrtke.

Vlasnička struktura bio je glavni kriterij za listu sto najvećih hrvatskih kompanija u ženskom vlasništvu, koju u suradnji s Bisnodeom objavljujemo u novom Lideru. Ova se lista po mnogočemu se razlikuje od Liderove liste 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. Dok su u među 300 žena menadžerice – predsjednice i članice uprava, te nadzornih odbora - ovdje smo izdvojili vlasnice kompanija.

Tako je druga na listi poslovnoj sceni potpuno nepoznata Misla Varzić, koja je prošle jeseni vlasnički preuzela Cezareju od svog oca, Marijana Novoselca. Ta mlada agroekonomistica još je 2018. pisala diplomski rad na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti pod naslovom Analiza prodajnog programa i distribucije proizvoda poduzeća Cezareja d.o.o. Zasad nije u upravljačkoj strukturi, kao ni donedavni vlasnik Novoselec. On se iz Uprave povukao ostavkom prije pune tri godine, ali partneri i dalje sve ključne poslove oko kupoprodaje žitarica i uljarica, repromaterijala i sjemena dogovaraju s bivšim vlasnikom i direktorom.  

Sutra: Ana Hanžeković objašnjava kako je najveću izdavačku kuću Hanza Mediju pet godina prije roka izvukla iz predstečaja

Na trećoj poziciji je Katica Hauptfeld, osnivačica, vlasnica i direktrorica Katarina Linea, tvrtke koja ima flotu najluksuznijih turističkih brodova na Jadranu. Četvrta ja Ana Hanžeković, koja upravlja najvećom izdavačkom kućom, Hanza Medijom, i suvlasnica je sa sestrom Dorom Hanžeković Žuža, a peta je Vanesa Vidačak, iz splitske poduzetničke obitelji Magazinović, vlasnica i direktorica najveće agencije za zapošljavanje Maritimae regionis, koja posreduje u zapošljavanju pomoraca na stranim brodovima.

Kompletnu listu sto najvećih kompanija u ženskom vlasništvu, zajedno s analizom i izjavama najmoćnijih poduzetnica, pročitajte u novom Lideru, može i digitalno

11. travanj 2024 14:43