Hrvatska
StoryEditor

ELECTROCOIN: I dok tržište pada, njegovi prihodi znatno rastu

03. Prosinac 2020.
Nikola Škorićfoto Ratko Mavar
Tvrtka aktivno izgrađuje infrastrukturu za plaćanje kriptovalutama, ponajprije u obliku integracije s fiskalnim blagajnama. Planira nuditi nove inovativne usluge, ali predstavljat će ih tijekom 2021.

Hrvatska financijskotehnološka tvrtka Electrocoin šesta je najbrže rastuća tehnološka tvrtka u srednjoj Europi, prema izboru Deloittea i kriteriju rasta prihoda od 2016. do 2019. Čini se da nije riječ o početničkoj sreći jer je Electrocoin, koji je pokrenut kao mjenjačnica kriptovaluta 2014., i u vrijeme najvećega pada vrijednosti kriptovaluta (bear market) 2018. uspio zadržati promete, a tijekom 2019., na tržištu koje je još stagniralo, rastao je više od 30 posto.

– Znali smo da brzo rastemo, ali dosad se nismo ovako uspoređivali s drugim europskim kompanijama. Zato nas je ovaj rezultat iznenadio, ovako visoku poziciju svakako nismo očekivali. Za ovu godinu očekujemo rast veći od 20 posto i promet znatno veći od 300 milijuna kuna. Prošlogodišnji rast bio nam je veći od 30 posto, a ovo usporavanje pretvorili smo u priliku za konsolidaciju poslovanja i daljnje zapošljavanje. Već smo pripremili plan rasta za 2021. – ističe Nikola Škorić, suosnivač Electrocoina, koji se osim posredovanjem u trgovanju kriptovalutama bavi procesiranjem kriptouplata.

Tvrtka sada aktivno izgrađuje infrastrukturu za plaćanje kriptovalutama, ponajprije u obliku integracije s fiskalnim blagajnama. Tri takva sustava već su integrirana: AdeoPOS, Billy i program.hr, a ima potpisane ugovore s još četiri fiskalne blagajne, čiji je razvoj u tijeku.

– Nove inovativne usluge već su u planu, ali predstavljat ćemo ih tek tijekom 2021. i dio su našega planiranog širenja poslovanja – objašnjava Škorić.

Jedna od većih promjena ove godine snažniji je ulazak institucionalnih investitora na tržište kriptovaluta, posebice bitcoina. Ta je promjena djelomično potaknuta krizom i manifestira se u ozbiljnijoj diverzifikaciji portfelja ulaganjima u kriptovalute.

– Kriptoinvesticije najizraženije su u razvijenim zemljama, ali već postoje i u Hrvatskoj. Primjerice, hrvatski Griffon Asset Management otvorio je alternativni investicijski fond s ponudom za ulaganje u kriptoimovinu. Još jedna promjena s obzirom na prošli bull run malo je manji interes maloprodajnih investitora, vjerojatno prouzročen krizom, ali to se može promijeniti u svakom trenutku – ističe Škorić.

24. travanj 2024 03:57