Hrvatska
StoryEditor

ELEMENTS OF AI - Dvadeset tisuća Hrvata upisalo ovaj tečaj! Ovo su njihova iskustva.

15. Ožujak 2021.
foto Shutterstock

Najbolji svjetski tečaj računalnih znanosti Elements of AI, osmišljen je u Finskoj a u Hrvatskoj ga vodi udruga CroAI, u vrlo kratkom roku upisalo je dvadeset tisuća hrvatskih građana. Elements of AI razvili su Sveučilište u Helsinkiju i tehnološka kompanija Reaktor, a partner za Hrvatsku je Sveučilište u Zagrebu. Tečaj je preveden na hrvatski jezik i mogu ga pratiti svi - ne treba imati predznanje iz područja umjetne inteligencije niti znati programirati i slično. Projekt Elements of AI podržali su hrvatska tech zajednica i kompanije te ga polaze brojni zaposlenici, a neki su ga već i završili.

Donosimo iskustva nekoliko njih; zbog čega su išli na tečaj, što su naučili i kako će im koristiti u radu.

Mate Omazić, direktor projekta pametnih gradova (smart city project director) Hrvatskog Telekoma, tečaj je završio u prosincu 2020. te planira nastaviti edukaciju kroz tečajeve koji slijede. Na tečaj se prijavio nakon kampanje koju je Hrvatski Telekom pokrenuo među zaposlenicima kojih se više od 11 posto prijavilo u samo dva mjeseca. Omazića zanima područje umjetne inteligencije, kako zbog osobnog razvoja, tako i zbog boljeg doprinosa razvoju usluga i rješenja na kojima se radi unutar Hrvatskog Telekoma. Mišljenja je da je iznimno važno razumijeti kako funkcioniraju određene usluge i proizvodi koje koristimo i koje ćemo uskoro koristiti.

- S obzirom da je velik broj nas u kompaniji svakodnevno u doticaju s primjenom neke od metoda umjetne inteligencije, ovaj tečaj će, meni osobno, pomoći da bolje razumijem u kojem smjeru ide industrija i koje se sve mogućnosti otvaraju širom primjenom umjetne inteligencije. Također, siguran sam da ću nakon ove edukacije još bolje shvaćati poslovno okruženje u kojem djelujemo. Naime, sve nas to usmjerava i na donošenje još boljih poslovnih odluka u razvoju budućih usluga i rješenja, posebno u područjima automatizacije, digitalizacije, korištenja virtualnih asistenata i učenja iz dostupnih podataka – kaže Omazić. Želio je da mu tečaj bude prilika za nova znanja, ali i odmor od svakodnevnih aktivnosti te je svakoga jutra prije prvog maila i sastanka, u miru i uz jutarnju kavu, prolazio po jedno poglavlje.

- Bilo je zanimljivo i korisno i iznimno sam zahvalan cijeloj AI zajednici u Hrvatskoj, autorima tečaja iz Finske te svima ostalima koji su nam omogućili polaženje ovoga tečaja – kaže Omazić.

Specijalistica u odjelu Razvoja ljudskog resursa Zagrebačke banke Ines Marinčić završila je tečaj Uvod u umjetnu inteligenciju i za to dobila certifikat. Nekoliko ju je razloga uvjerilo da je tečaj vrijedan njenog truda i vremena.

- Najprije to što iza njegova sadržaja stoje renomirane institucije i stručnjaci sa Sveučilišta u Helsinkiju te su ga, uz preporuku Europske unije, mediji opisivali kao ‘najbolji tečaj računalnih znanosti u svijetu’, što mi je pobudilo znatiželju. Osim toga, zanimalo me saznati o širokoj upotrebi umjetne inteligencije u stvarima na koje nailazimo svaki dan i uzimamo ih zdravo za gotovo te bez njih ne možemo zamisliti nijedan radni dan, pogotovo mi koji radimo remote (na daljinu) pa ovisimo o brojnim alatima za obavljanje posla i komunikaciju s drugima – kaže Marinčić.

Ističe i zanimljiv podatak da je na tečaju oko 40 posto polaznika žene, što je dvostruko više od prosjeka kad se radi o tečajevima iz računarstva. Iako je predviđeno da je za završetak tečaja potrebno oko 25 sati, Maričić tvrdi da je moguće i u kraćem vremenu sve kvalitetno proučiti i riješiti svih 25 interaktivnih zadataka.  Također naglašava da je korisno imati bilježnicu, olovku i kalkulator zbog crtanja i računanja.

- Poznavanje osnovne terminologije i načela na kojima se temelji umjetna inteligencija omogućava da uočavamo i razumijemo posljedice – pozitivne i negativne – te da se prema tome znamo kritički postaviti i ponašati u skladu sa svojim vrijednostima bez obzira na to što nam donosi budućnost tehnologije i hoće li ona izgledati kao u SF filmovima – kaže Marinčić. Preporuka Zagrebačke banke bila je važan faktor u njenoj odluci da upiše tečaj. Posebno zbog toga jer su digitalne vještine u bankarskom sektoru sad cjenjenije i važnije no ikad, te što se takve kompanije sve češće nazivaju fin-tech.

- Prošle se godine poslovanje uvelike preselilo u online svijet preko različitih platformi, aplikacija i alata što zahtijeva da uvijek budemo u korak s tehnologijama ako želimo ostati kompetentni na tržištu. U području razvoja ljudskog resursa u kojem radim, posebno učenja i razvoja koje se prethodne godine moralo vrlo brzo prilagoditi digitalnim promjenama i koje je postalo još veća podrška poslovanju i zaposlenicima jer su vještine i znanja za poslove budućnosti sad još važnije i bliže, bilo mi je važno upisati tečaj kako bih se uvjerila da je koristan za sve zaposlenike u Zabi te kako bi im ga i mogla preporučiti – kaže Marinčić.

Rezervirala je vrijeme za učenje, kao što to radi s ostalim poslovnim zadacima poput sastanaka, projekata, rokova i slično, te uspjela ostati fokusirana na učenje sadržaja kontinuirano kroz tjedne, kako je i preporučeno kroz podjelu šest poglavlja u tečaju.

- Budući da je tečaj vrlo interaktivan, pisan jednostavnim jezikom i prilagođen svim dobnim skupinama, uz izuzetno zanimljive primjere, nije mi predstavljalo problem ni kad bih završetak poglavlja ostavila za vikend ako tijekom tjedna nisam stigla – kaže Marinčić.

Vjekoslav Janjić, SMD Area Manager BAT Adria, koji je oduvijek bio fasciniran znanstvenom fantastikom, tečaj je završio krajem veljače, a upisao se na poticaj odjela Ljudskih resursa BAT Adrije koji je preporučio tečaj svim zaposlenicima. Osim toga, voditeljica HR odjela je, među prvima, sa svima podijelila svoj certifikat pokazavši primjerom da je tema relevantna za sve bez obzira na odjel i područje poslovanja. Pomoglo je i što je HR odjel dodatno motivirao potencijalne polaznike na način da su kroz zanimljivu nagradnu igru odlučili nagraditi najsretnije zaposlenike koji pošalju svoj certifikat o završenom tečaju. Prema Janjićevu mišljenju, poslovno svi rade strategije organizacija uzimajući u obzir niz pretpostavki o tome kako će izgledati budućnost. Kvaliteta tih planova uvelike ovisi i o kvaliteti osobnih pretpostavki, te mu se čini nerazumnim donositi bilo kakve zaključke ne uzimajući u obzir ulogu koju će AI imati u formiranju budućnosti.

- Elements of AI nudi odličan i vrlo jednostavan pregled osnovnih koncepata umjetne inteligencije za sve zainteresirane bez obzira na razinu predznanja. Osim teorijskih definicija umjetne inteligencije, koje čini manji dio programa, tečaj na vrlo pristupačan način i kroz primjere objašnjava ulogu umjetne inteligencije u svakodnevnom životu. Kako funkcioniraju autonomni automobili, kako napredni algoritmi uče i mogu li neuronske mreže stvarno sanjati, stvari su o kojima sad sigurno mogu reći nešto konkretnije. Vjerujem da će se nakon tečaja svatko, kao i ja, upitati koje su implikacije koje će AI alati unijeti u naše poslove te koje nove vještine moramo naučiti kako bismo ostali konkurentni na tržištu rada – kaže Janjić dodajući da su na tom tragu racionalno objašnjene i moguće negativne implikacije koje nosi AI, no Terminator se ipak neće vratiti, bar ne tako brzo.

Naime, vrlo smo daleko od super inteligentnog računala koje bi moglo razviti samosvijest te će te, i slične, teme i dalje ostati u sferi znanstvene fantastike. Janjić je tečaj odradio u dva tjedna, svakoga dana po otprilike dva sata. S obzirom na trenutačnu COVID situaciju te ograničene socijalne interakcije, tečaj mu je odlično popunio slobodna popodneva.

 

19. travanj 2024 14:58