Hrvatska
StoryEditor

Endava kupila Five za 250 milijuna kuna

04. Ožujak 2021.
Luka Abrus, Sven Marušić, Viktor Marohnić

Viktor Marohnić i Luka Abrus u intervjuu za Netokraciju otkrivaju planove za Five kao dijela Endave, jedne od najvećih razvojnih grupacija na svijetu. Naime, Endava će akvizirati Five za 250 milijuna kuna, što uključuje gotovinu i dio u dionicama te tvrtke koja je već na burzi u New Yorku i vrijedi skoro 5 milijardi dolara.

Nisu htjeli otkriti hoće li odmah iskeširati svoje dionice, ali svakako mogu biti zadovoljni akvizicijom u kojoj su osigurali više od 10-12 puta veću akvizicijsku cijenu od EBITDA tvrtke. Za razliku od tvrtki koje razvijaju proizvode, agencije se tipično akviziraju za multiplu od 6-7, piše Netokracija. 

Iako je Endava u Hrvatskoj nepoznat brend, radi se o jednoj od najvećih svjetskih razvojnih tvrtki s preko 7000 zaposlenika i 33 ureda širom svijeta. Nekima je možda poznatija i otkako se proširila u Srbiji kako bi povećala svoje development kapacitete, gdje je krajem prošle godine imala preko 750 zaposlenika. 

Ipak, Five Endavi nije važan zbog kapaciteta koliko strateški zbog njihovih high-end usluga, piše Netokracija. 

- Kroz cijeli proces smo razgovarali s nekih desetak ponuđača i odabrali smo Endavu, jer su imali nama najsličniju kulturu i najbolji sinergijski efekt za nas. Oni nas vide kao dodatnu vrijednost za njihovo poslovanje i posebno cijene naše ‘high-end’ usluge poput strategije, dizajna i rasta za digitalne proizvode, kao i moderne tehnologije kojima vladamo - kaže Marohnić. 

Zaključuje kako će Five pomoći da se Endava transformira u još atraktivniju tvrtku i proširi paletu svojih usluga, a ističe kako u Endavi očekuju da će im se akvizicija Fivea isplatiti već u prvih godinu dana. 

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

25. travanj 2024 14:13