Hrvatska
StoryEditor

EPIDEMIJE U KNJIŽEVNOSTI: Deset knjiga koje upravo proživljavamo

28. Ožujak 2020.
Epidemije u književnosti

Boccaccio je opisao dvotjednu toskansku karantenu u vrijeme epidemije kuge u 14. stoljeću koja je odnijela 75 milijuna života. Njegov 'Dekameron' postao je klasično djelo svjetske literature. Tko će opisati karantenu u doba koronavirusa u Wuhanu, Lombardiji, Hrvatskoj…? U međuvremenu, ako vam nije dosta pandemije, evo izbora deset književnih djela o epidemijama:

  1. Edgar Allan Poe, 'Krabulja Crvene smrti' (1842.) – pripovijetka o izmišljenoj bolesti koja ubija u nekoliko sati.
  2. Jack London, 'Grimizna kuga' (1912.) – o virusu koji je 2013. uništio većinu svjetske populacije jer nije bilo vremena za izradu cjepiva.
  3. Albert Camus, 'Kuga' (1947.) – kronika fiktivne epidemije kuge koja je 40-ih godina 20. stoljeća zahvatila alžirski grad Oran.
  4. Stephen King, 'The Stand' (1978.) – roman o preživljavanju šačice imunih na smrtonosni virus supergripe koja pobije 99 posto čovječanstva.
  5. Dean Koontz, 'Oči tame' (1981.) – roman u kojem je Wuhan epicentar zaraze smrtonosnim virusom Wuhan-400 koji je razvijen kao biooružje i trebao je ubiti sve ljude na Zemlji, a stopa smrtnosti je 100 posto. Mnogi smatraju da je Koontz predvidio koronavirus.
  6. Borislav Pekić, 'Besnilo' (1983.) – o mutiranom soju bjesnoće koji je na londonski aerodrom donijela redovnica koja je pogladila zaraženo štene u avionu. Ooboljelog u hipu pretvara u agresivnog zombija.
  7. Gabriel García Márquez, 'Ljubav u doba kolere' (1985.) – zapravo ljubavna priča koja je trajala više od pedeset godina, a u međuvremenu je svladana ozbiljna zaraza kolerom u kolumbijskom gradu Cartageñi.
  8. Randy Shilts, 'A glazba i dalje svira' (1987.) – istraživačka knjiga o otkriću i širenju HIV-a i AIDS-a te nebrizi vlasti i političkim borbama, prije svega u SAD-u, gdje su se simptomi doživljavali kao bolest homoseksualaca.
  9. Richard Preston, 'Vruća zona' (1994.) – zbog uništavanja tropske divljine među ljude ulazi nepoznat virus. Medicinski triler na temelju stvarne epidemije ebole.
  10. Justin Cronin, 'Prijelaz' (2010.) – trilogija (uz 'Dvanaestoricu' i 'Grad zrcala') o ljudskoj enklavi nakon virusa koji je pobjegao iz vojnog laboratorija i gotovo cijelo čovječanstvo pretvorio u vampire.
25. travanj 2024 10:57