Hrvatska
StoryEditor

Europska komisija odobrila 57 milijuna eura za modernizaciju toplinskog sustava Zagreba

04. Prosinac 2019.
HEP radovi

U sklopu paketa pomoći državama članicama, Europska komisija je potvrdila paket financijske pomoći vrijedan 57 milijuna eura koji bi trebao modernizirati sustav grijanja Grada Zagreba.

U skladu s pravilima Europske unije o državnim potporama, Europska komisija odobrila je hrvatske planove za modernizaciju energetski učinkovitog sustava centraliziranog grijanja u Zagrebu. Korisnik potpore je HEP Toplinarstvo koji će provesti zamjenu dotrajalih cijevi.

Projekt, koji je dio Sporazuma o partnerstvu između Hrvatske i Europske komisije o korištenju strukturnih i investicijskih fondova Europske unije, djelomično će se financirati strukturnim fondovima Europske unije, stoji u priopćenju Europske komisije. 

Investicija će pomoći smanjenju gubitaka topline, gubitaka u ponovnom punjenju vode i troškova održavanja mreže, što dovodi do značajnih ušteda energije.

- Nadalje, investicija će pridonijet implementaciji zelene europske strategije povećanjem energetske učinkovitosti i smanjenjem emisija štetnih i stakleničkih plinova. Očekuje se da će se tijekom trajanja provedbe ove mjere ukupne emisije CO2 smanjiti za oko 280 000 tona. Komisija je i utvrdila da je mjera nužna i proporcionalna. Zaključak je da će se potporom pridonijeti ciljevima Europske unije u pogledu energije i okoliša, a da se pritom neopravdano ne narušava tržišno natjecanje na jedinstvenom tržištu - priopćeno je iz Europske komisije.

20. travanj 2024 09:47