Hrvatska
StoryEditor

Eurostat predstavio svoj rad na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

22. Studeni 2019.

Kako se približava hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije (1.siječnja) intenzivira se i komunikacija raznih briselskih službi sa Zagrebom, tako i Europskog ureda za statistiku. Njegov predstavnik održao je u petak predavanje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u kojem je kratko predstavio što je točno Eurostat i kako funkcionira. Voditelj ureda za odnose s medijima Tim Allen najavio je objavljivanje infografike s najvažnijim podacima o Hrvatskoj početkom siječnja, što je uobičajena praksa na početku nečijeg predsjedavanja.

Predstavljajući Eurostat, Allen je objasnio kako ova služba Europske komisije teži proizvesti podatke visoke kvalitete za Europsku uniju te da se ti podaci dobivaju od samih članica, kao i ne-članica i zemalja kandidatkinja koje su uključene u europski statistički sustav. Kvaliteta podataka provjerava se na nekoliko načina, od kojih je možda i najvažniji sustav međusobnih provjera statističkih ureda na licu mjesta, što uključuje i sam Eurostat.

Konačne i službene statistike ključne su za ocjenjivanje i osmišljavanje politika, uspoređivanje članica, ali i automatizaciju nekih odluka. Osnovna područja pokrivena radom Ureda su opće i regionalne statistike, ekonomija i financije, demografski podaci, industrija, promet, poljoprivreda, međunarodna trgovina, okoliš te znanost i tehnologija.

Ključni alat za prezentaciju statistika i raznih publikacija je internetska stranica Ureda na kojoj se mogu naći svi statistički proizvodi Eurostata, osim svježih podataka koji se još obrađuju i mikropodataka zbog zaštite privatnosti. Ipak, napomenuo je Allen, istraživačke institucije mogu se akreditirati i dobiti određen pristup i mikropodacima.

Eurostat s javnošću komunicira redovitim i kratkim dnevnim objavama, kao i tekstovima koji objašnjavaju neke statistike, a dostupni su i interaktivni alati (najpopularniji je Mladi Europljani koji omogućuje ukucavanje nekih osobnih podataka i dobivanje usporedbe s drugima u EU), kao i digitalne publikacije.

Allen je predavanje iskoristio i da najavi novu publikaciju ključnih statistika o poslovnom sektoru u EU koja bi trebala uskoro biti objavljena. Pored toga, Eurostat je prisutan na Facebooku i Twitteru, a novinarima nudi uslugu provjeravanja podataka.

18. travanj 2024 06:03