Hrvatska
StoryEditor

Fidelity planira pokrenuti bitcoin ETF

02. Travanj 2021.
Piše:
Piše: Domagoj Mataić

Jedan od značajnijih asset menadžera, Fidelity Investments koji pod upravljanjem ima 4,9 bilijuna dolara, pridružio se utrci za pokretanje prvog bitcoin ETF-a u SAD-u.

Američka multinacionalna korporacija za financijske usluge pokrenula je prijavu SEC-u, u kojoj su naveli kako je ETF 'osmišljen kako bi pružio investitorima isplativ i prikladan način ulaganja u bitcoin bez brige oko izravne kupnje, držanja i trgovanja.'

ETF naziva 'Wise Origin Bitcoin Trust', pružao bi investitorima izravnu izloženost cijeni bitcoina prateći Fidelityev bitcoin indeks. Sam indeks uzimao bi cijene s popularnih kripto mjenjačnica kao što su Bitstamp, Coinbase, Gemini, itBit i Kraken.

- Ekosustav digitalne imovine značajno je porastao posljednjih godina, stvarajući još robusnije tržište za investitore i ubrzavajući potražnju među institucijama. Sve širi spektar ulagača koji traže pristup bitcoinu naglasio je potrebu za raznolikim nizom proizvoda koji nude izloženost digitalnoj imovini - rekao je Fidelity u izjavi putem e-maila.

Regulatori trenutačno razmatraju zahtjev VanEcka čiji su zahtjev odbili 2017. godine. Također, prijavili su se i WisdomTree Investments, NYDIG i Valkyrie Digital Assets. SEC je više puta odbijao zahtjeve za bitcoin ETF-ove, koji su krenuli 2013. godine, od strane Winklevoss blizanaca.

Ako bude odobren, ETF bi mogao biti dostupan za kupnju na velikim brokerskim i upravljačkim platformama kojima imaju pristup bilijuni dolara različitih institucionalnih i pojedinačnih investitora.

Fidelity je još 2018. godine osnovao podružnicu Fidelity Digital Assets, koja je implementirala poslove oko čuvanja i trgovanja kriptovalutama.

- Rani ulazak bio je dovoljan da privuče klijente, počevši od institucionalnih investitora poput hedge fondova i obiteljskih ureda - rekla je Abigail Johnson, CEO Fidelity Investmentsa.

Kanada je u veljači odobrila pokretanje prvog bitcoin ETF-a, koji je pod upravljanjem dosad prikupio oko 800 milijuna dolara. Zaljubljenici u kriptovalute nadaju se da će američki bitcoin ETF dobiti odobrenje i pružiti glavnim institucijama način sigurnog ulaganja u najveću kriptovalutu na svijetu, što bi, naravno, poslužio kao okidač za daljnji rast cijene.

19. travanj 2024 11:26