Hrvatska
StoryEditor

Fina odgovorna za nezakonitu ovrhu privatne tvrtke, možda će morati vratiti 5,2 milijuna kuna

21. Listopad 2021.

S računa Vjetroelektrane Jelinak prije pet je godina podignuto nešto više od 24 milijuna kuna i to prijevarnom ovrhom tvrtke Energetika Rijeka, s kojom Vjetroelektrana Jelinak nikada prije nije poslovala, prenosi Telegram.

Kada se ustvrdilo da se radi o prijevari realiziranom putem Financijske agencije (Fine) koja je naložila prebacivanje milijunskog iznosa s računa vjetroelektrane, preko Ureda za sprječavanje pranja novca ušlo se u trag iznosu od 19 milijuna kuna. Za preostalih 5,2 milijuna kuna Vjetroelektrana Jelinak je, odnosno španjolska ulagačka tvrtka Acciona Energia International koja stoji iza nje, odlučila tužiti Finu koju smatra odgovornom za tu nezakonitu ovrhu.

Trgovački sud u Splitu nedavno je i donio nepravomoćnu presudu (na koju Fina ima pravo uložiti žalbu) u kojoj je utvrdio da je Fina doista odgovorna. Zbog toga će Fina, ako presuda bude potvrđena, morati Vjetroelektrani Jelinak platiti 5,2 milijuna kuna s kamatama od travnja 2016., odnosno od trenutka kada je provela ovrhu.

Naknadno se doznalo da iza lažiranja ovršne isprave stoji jedan taksist i još nekoliko ljudi povezanih s njim, od kojih je dio iz Bosne i Hercegovine. Milijuni s računa Vjetroelektrane Jelinak su u nakon prijevare prebačeni na brojne druge račune, pa podizani u kešu te su za njih kupljene zlatne poluge.

I iz Vjetroelektrane Jelinek, ali i s Trgovačkog suda u Splitu, za prijevarnu ovrhu krive Finu, odnosno njezine djelatnike koji su to zbog nepažnje dopustili te time prekršili propise i pravne standarde.

Iz Fine se, pak, pitaju zašto vlasnici Vjetroelektrane Jelinak nisu reagirali na podizanje novca prije no što ih je bankarica nazvala da ih o tome obavijesti, što je bio slučaj. Također, smatraju da zbog 'odlične kvalitete krivotvorenog rješenja o ovrsi njihovi djelatnici očito nisu mogli posumnjati da je u pitanju prijevara'.

29. travanj 2024 04:08