Hrvatska
StoryEditor

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavljuje natječaje vrijedne 10,8 milijuna kuna

02. Prosinac 2019.
energetska učinkovitost

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 2019. zatvara s objavom dva nova natječaja za sufinanciranje vrijedna 10,8 milijuna kuna - prvi je namijenjen javnim ustanovama za poticanje projekata korištenja obnovljivih izvora energije, a drugi udrugama za projekte ponovne uporabe ili čišćenja podmorja.

- Fond je u 2019. godini ukupno dodijelio 250 milijuna kuna bespovratnih sredstava za više od 1700 projekata i plan je s našim programima nastaviti i u sljedećoj godini. S obzirom na dostupnost sredstava, godinu smo odlučili zaključiti sa još dva natječaja - rekla je zamjenica direktora Fonda Alenka Košiša Čičin-Šain.

Naime, nakon što je ove godine s 49 milijuna kuna potaknuo korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama te kod registriranih iznajmljivača i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji imaju smještajne kapacitete, Fond će 4. prosinca objaviti natječaj kojim takve projekte želi potaknuti i u javnim ustanovama, najavili su iz Fonda u ponedjeljak u priopćenju.

- Javne ustanove vrlo često imaju zastarjele i neučinkovite sustave grijanja te je namjera ovog programa potaknuti rekonstrukciju kotlovnica, koje bi umjesto energenata, poput lož ulja trebale koristiti lokalno dostupne obnovljive izvore energije. S ukupno 10 milijuna kuna Fond će sufinancirati sustave koji uključuju kotlove na biomasu, dizalice topline, sunčane toplinske pretvarače te sustave za proizvodnju električne energije uz pomoć fotonaponskih modula  - najavila je Košiša Čičin-Šain.

Ustanove za jedan ili više sustava na jednom ili više objekata mogu dobiti sufinanciranje od 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji, a najviše do pola milijuna kuna. U Fondu očekuju da će uštede biti značajne, a provedba tih projekata će utjecati pozitivno i na okoliš u neposrednom okruženju tih zgrada. Koristit će se energenti koji puno manje zagađuju, dok su istovremeno i učinkovitiji, istaknula je Košiša Čičin-Šain.

Kad je riječ o zaštiti okoliša, u Fondu ističu kako je otpad uvijek aktualno pitanje, a osim lokalnih komunalnih društava, bitnu ulogu u akcijama osvještavanja građana imaju organizacije civilnog društva, odnosno udruge. Fond je stoga i ove godine osigurao bespovratna sredstva za projekte ponovne uporabe te čišćenja morskog dna.

- Prošle godine je odobreno sufinanciranje za 28 projekata, koji su se pokazali izuzetno zanimljivima i imali su odličan odaziv građana u svim akcijama. Cilj nam je da se građani što više uključe u ovakve teme, kako bi ih potaknuli da prvenstveno razmisle o količini stvari koje koriste i o njihovoj prenamjeni, a onda i o važnosti pravilnog odlaganja svega što im više nije potrebno - rekla je Košiša Čičin-Šain.

Najmanji iznos sufinanciranja po pojedinom projektu je 20.000 kuna, dok je maksimalan iznos 60.000 kuna. Za provedbu programa je ukupno osigurano 800.000 kuna.

Više informacija o pozivima, kao i vodiči za uspješnu prijavu, mogu se pronaći na internetskim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetku učinkovitost.

23. travanj 2024 23:10