Hrvatska
StoryEditor

Fortenova prvi put službeno potvrdila prodaju udjela u Karisma hotelima

11. Veljača 2020.
pregovori rukovanje prodaja

U listopadu prošle godine Fortenova grupa je započela proces dezinvestiranja društava iz netemeljnog poslovanja. Prve na listi bile su kompanije Projektgradnja, Sojara, a iz turističkog portfelja turoperatori Atlas i Kompas. Pitali smo Fortenovu u kojoj fazi je proces dezinvestiranja i je li potencijalnim investitorima omogućeno dubinsko snimanje, na što smo dobili vrlo šturi odgovor (sve ide po planu i ima puno zainteresiranih investitora). Međutim, po prvi puta kompanija je službeno u javnosti iznijela informaciju o kojoj se dugo pričalo u kuloarima, a to je da pregovara o prodaji svog udjela u hotelskoj kompaniji Karisma Hotels Adriatic.

- Budući da je Fortenova grupa u hotelskim kompanijama iz non-core portfelja manjinski suvlasnik, o prodaji svoga udjela razgovore vodi s drugim suvlasnicima u tim kompanijama i dok ti razgovori o prodaji manjinskih udjela traju, ne razgovara se s trećim stranama – rekli su u Fortenovi.

Hotelsku grupaciju Karisma Hotels Adriatic (KHA) osnovali su 2013. globalni turoperator TUI, meksička tvrtka Karisma Resorts International i Agrokor, navodno sa ravnopravnim udjelima. Hotelski objekti su kupovani od države pa je tako KHA prvo preuzela Koločep, zatim Živogošće, a onda Hotele Plat u Župi dubrovačkoj.

Kako neslužbeno saznajemo, u ugovoru stoji da, kada jedan od suvlasnika objavi želju za izlaskom, ostali imaju pravo prvokupa. Glavni kandidat za kupnju je tako TUI koji je navodno sa Karismom već napravio neki poslovni dogovor na drugom kontinentu, u zamjenu za hrvatski biznis.

TUI je već neko vrijeme prisutan u Hrvatskoj kao partner hotelijerima, međutim najveće partnerstvo realizirao je sa Jakom Andabakom, vlasnikom hotela koji posluju pod brendom Bluesun Hotels&Resorts, koja upravlja sa 16 hotela i resorta, većinom u Dalmaciji te aerodromom na Braču. Njihovo partnerstvo proteže se kroz dvije tvrtke: Punta Zlatarac kroz koju se realiziraju investicije te kompaniju za upravljanje hotelima.

TUI je do sada 'ušao' sa 15-ak milijuna eura u njihovu zajedničku investiciju, hotel Jadran u Tučepima i budući projekt u Sutivanu, koji bi trebao biti najizdašnije ulaganje, ‘greenfield’-projekt, u iznosu od oko 100 milijuna eura. Planovi zajedničke menadžment tvrtke jesu upravljanje još nekim hotelima koji nisu u vlasništvu Andabaka. Tako da je mogući scenarij i da će joint-venture kompanija upravlja objektima Karisma Hotels Adriatic, a samim time i Andabak.

Krajem prošle godine Andabak je pripojio pojedinačne tvrtke nekadašnjeg Sunce koncerna: Zlatni rat, Brela, Tučepi i Alan i od ove godine cijeli sustav posluje kao jedna tvrtka - Sunce hoteli d.d..

19. travanj 2024 09:53