Hrvatska
StoryEditor

FZOEU - Nova pravila, više sredstava i novi krug poticaja za električna vozila

27. Travanj 2021.

Nedavno smo pisali o tome da se planira novi krug poticaja za električna vozila kada su nam iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost rekli da će ti poticaji biti u u drugom kvartalu ove godine, a da je cilj taj program optimizirati u skladu s dostupnim budžetima, nacionalnim ciljevima te potrebama građana i tvrtki.

Do ove godine Fond je odobrio financiranje za više od 4.500 električnih vozila, kako fizičkim tako i pravnim osobama, a od 2014. godine ukupno je odobreno 153,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za poticanje korištenja energetski učinkovitih vozila. No to je još uvijek malo, jer su emisije CO2 u ukupnom domaćem prometu visoke i iznose oko 5,6 milijuna tona, od čega na cestovni promet otpada gotovo tri milijuna tona na godinu, rečeno je iz Fonda za Lider sredinom travnja.

No, Fond se malo požurio pa je na svojim web stranicama u ponedjeljak objavio da se nastavlja s poticanjem elektromobilnosti, za koju je u 2021. godini ukupno osigurano čak 105 milijuna kuna bespovratnih sredstava. 

Osim većeg budžeta, građane i tvrtke očekuje i izmijenjeni model prijave za sufinanciranje. Naime, za razliku od dosadašnje direktne prijave, ove godine će za građane i tvrtke prijavu podnositi prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije. Na raspolaganju je čak 90 milijuna kuna, dok je preostalih 15 rezervirano za javni sektor, koji će se i dalje prijavljivati izravno Fondu. 
 
Prvi korak u provedbi novog modela sufinanciranja bit će objava Javnog poziva za proizvođače, generalne zastupnike ili uvoznike motornih vozila, koji će Fondu prijaviti prodajna mjesta i dostupne modele energetski učinkovitih vozila. Svako prodajno mjesto pritom će dobiti korisnički račun za prijavnu aplikaciju. Nakon što Fond početkom lipnja objavi Javni poziv za građane i tvrtke, prodavatelji će kroz prijavnu aplikaciju korisnike prijavljivati za sufinanciranje. Unosom obveznih podataka prijavitelja i učitavanjem potrebne dokumentacije u sustav, za korisnika će se automatski rezervirati dostupan iznos poticaja. Međutim, da bi ostvario pravo na sufinanciranje, korisnik u određenom roku treba uplatiti i obvezni minimalni predujam za vozilo, u iznosu od 7 posto traženih sredstava Fonda. Za fizičke osobe to će maksimalno biti 4900 kuna, dok je za pravne osobe do 28.000 kuna.

Koliko je točno sredstava iskorišteno, moći će se u realnom vremenu pratiti na posebnoj stranici Fonda, koja će početkom lipnja biti u funkciji. Na njoj će zainteresirani korisnici moći pronaći sve detalje o programu sufinanciranja, kao i popis svih modela vozila za koje je dostupno sufinanciranje te njihovih prodajnih mjesta. Kad iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji dosegne 90 milijuna kuna, poziv za građane i tvrtke će se privremeno zatvoriti. 

Nabavka vozila će se, kao i do sad, sufinancirati s do 40 posto po vozilu, a maksimalni iznos poticaja će ovisiti o kategoriji:

  • za električna vozila L1-L7 kategorije osigurano je do 20.000 kuna
  • za plug-in hibride do 40.000 kuna
  • za kupnju vozila s električnim pogonom ili čak na vodik moći će se dobiti do 70.000 kuna
  • za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila do 40.000 kuna
  • za vozila s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik može se dobiti do 70.000 kuna
  • S maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, 'plug-in' hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik

Građani će sufinanciranje moći ostvariti za jedno novo vozilo, dok će tvrtke moći kupiti i više njih, ali će im maksimalno biti dostupno do 400.000 kuna bespovratnih sredstava. I jedni i drugi kupljena vozila moraju zadržati u vlasništvu dvije godine.

U tekstu koji smo nedavno objavili Hrvoje Prpić nam je rekao da je sve više zainteresiranih za kupnju električnih vozila, a većina vlasnika, njih oko 70 posto, ima mogućnost punjenja u vlastitim garažama te da je broj javnih punjača sve veći.

Nakon objave FZOEU-a o nastavku poticanja elektromobilnosti, Hrvoje Prpić na svom je Facebooku podijelio objavu Udruge vozača električnih vozila Strujni krug.

- Od ove godine konačno se mijenja način dodjele te iznos proračuna koji će biti namijenjen kupcima. Na raspolaganju je čak 105 milijuna kuna, od čega će 15 milijuna kuna biti za javna tijela, a čak 90 milijuna kuna je namijenjeno građanima i pravnim osobama. Više nećemo svjedočiti 'najbržem prstu' i velikom postotku neiskorištenih sredstava jer će se od sada prijave vršiti isključivo u prijavljenim prodajnim salonima unutar Republike Hrvatske, a da bi dobili poticaje, morat će se uplatiti predujam za željeno vozilo. Svakako nemojte zaboraviti da članstvom u Strujnom krugu možete ostvariti i odlične popuste pri kupovini električnih vozila. Popusti za članove prosječno iznose između 20 i 40 tisuća kuna pa je velik broj članova uz poticaje još lani uštedjelo i više od 100 tisuća kuna - objavljeno je na Facebooku s napomenom da, ako se učlanite u Strujni krug, osim što možete ostvariti brojne popuste, možete sudjelovati i u Telegram grupi u kojoj će Udruga opsežno pripremati članove kako bi što lakše došli do poticaja pri kupovini električnih vozila.

15. travanj 2024 21:44