Hrvatska
StoryEditor

Goran Litvan: Kako me DZS prevario da je pola Hrvatske osiromašilo

14. Veljača 2020.
Ilustracija statistika

Zahvaljujem gospođi glavnoj ravnateljici Državnog zavoda za statistiku Lidiji Brković što je odvojila svoje vrijeme da me pouči o statistici i novinarstvu. Reagirala je na moj tekst 'Pola Hrvatske u godinu dana osiromašilo osam posto', a zapravo je reagirala na – objavljene statističke podatke.

U tekstu nisam 'zamijenio vremenska razdoblja'. Pisao sam o plaćama za studeni, odnosno o plaćama koje su isplaćene u prosincu, a nigdje nisam spominjao da je riječ o podacima za prosinac koji još nisu objavljeni.

Drago mi je što 'pola Hrvatske' ipak ne siromaši, ali to se temelji tek na revidiranim podacima DZS-a. I glavna ravnateljica priznaje da je medijalna plaća za studeni 2018. 'prije revidiranja' iznosila ('mojih') 6.100 kuna, te da je nakon revidiranja smanjena na 5.431 kunu. I tu je zapravo moj grijeh – uzeo sam u obzir 'nerevidirani' podatak. Dakle, vjerovao sam podatku DZS-a iz priopćenja o plaćama za studeni 2018. objavljenom 25. siječnja 2019., kojeg sam arhivirao. Naknadno je DZS u jednoj napomeni objasnio reviziju  i u 'statistici u nizu' dodao fusnotu: 'Podaci za neto medijalnu plaću od siječnja 2016. do studenoga 2018. revidirani su zbog programske pogreške pri izračunu'.

Dakle, medijalna plaća nakon revizije nije pala 'nerevidiranih' 8,1 posto, nego je rasla 'revidiranih' 3,1 posto.

Umjesto objašnjenja, glavna ravnateljica dva je tjedna pisala politikantski pamflet. Nadam se da ovo i ovakva reagiranja iz DZS-a nemaju veze s Liderovim tekstom 'Raspad statistike – nakon Krištofa u DZS-u smijenjen i tim za obračun BDP-a, a novi se ne snalaze', koji je objavljen u prosincu prošle godine.

16. travanj 2024 17:28