Hrvatska
StoryEditor

Goran Pauk: Obrazovanje je stavljeno u drugi plan

19. Studeni 2019.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u ponedjeljak navečer najavili su kako kreću u frontalni štrajk do ispunjenja zahtjeva za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Na 27. dan štrajka, neće raditi sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a obrazovni sindikati najavili su konferenciju za medije u 10 sati, na kojoj će najaviti daljnji tijek štrajka. 

S obzirom na to da su županije osnivači obrazovnih institucija Goran pauk predsjednik Hrvatske zajednice županija i  HDZ-ov župan Šibensko-kninske županije, napominje da je obrazovanje važno i da o tome nitko ne dvoji.

- Dapače, Hrvatska zajednica županija već godinama izražava svoju spremnost za reformom školstva pogotovo u svjetlu županija kao osnivača većine obrazovnih ustanova. Ipak, štrajk obrazovnih radnika u ovom trenutku, imajući u vidu rezultate koje je već postigao, postaje opterećenje za normalnu organizaciju obrazovnog procesa i za sveukupne školske kalendare i obveze učenika. U trenutku kada se najavljuje još jedna globalna kriza, povećanja osnovice koja su obećana nisu samo izraz uvažavanja već krajnji mogući realni pomak koji se u tom smjeru može napraviti. Promjena koeficijenata nije i ne smije biti ad hoc odluka već ozbiljan pomak koji će u potpunosti biti usklađen i s mogućnostima centralne države i s unapređenjem obrazovnog sustava. Čini se da smo u cjelokupnom demokratskom procesu borbe za prava zaposlenih, borbu za bolje, modernije i kvalitetnije obrazovanje gurnuli u drugi plan. A to nikako ne smije biti tako. Zato u ime osnivača, ali i kao predsjednik Hrvatske zajednice županija, apeliram na sindikalne čelnike da okončaju štrajk i vrate učenike u fokus svojeg djelovanja, rekao je Pauk.

24. travanj 2024 19:29