Hrvatska
StoryEditor

Goran Trška izabran za zamjenika Grupacije za energiju vjetra u HGK

22. Srpanj 2021.
Goran Trška HGK

Na sastanku Vijeća zajednice obnovljivih izvora energije HGK za zamjenika Grupacije za energiju vjetra izabran je Goran Trška. Na čelu Grupacije ostaje direktor tvrtke RP Global Projekti, Bojan Reščec, jedan od pionira izgradnje vjetroparkova u Hrvatskoj.

Goran Trška voditelj je trenutno najvećeg vjetroparka u Hrvatskoj snage 425 MW i vrijednosti investicije od 500 milijuna eura kojeg razvijaju nizozemska tvrtka Green Trust i njemački Enercon u blizini grada Otočca.

Trška je magistrirao Ekonomiju na fakultetu u Splitu, nakon čega se otisnuo u poduzetničke vode. Nekoliko godina je  je proveo i u bankarskom sektoru, a posljednjih sedam bavi se obnovljivim izvorima energije. Projekt Vjetroelektrane Lički Medvjed vodi od 2017. godine.

Cilj Grupacije za energiju vjetra je promocija obnovljivih izvora energije te pojednostavljenje i ubrzanje administrativnih postupaka kako bi se olakšala ulaganja u obnovljive resurse.

- Hrvatska ima velike potencijale u obnovljivim izvorima energije i njihovim korištenjem može postati energetski neovisna. Nadam se da ću svojim znanjem, iskustvom i angažmanom u Grupaciji za energiju vjetra doprinjeti u daljnjem afirmiranju obnovljivih izvora energije te da ćemo zajedničkim nastupom i suradnjom s tijelima državne uprave pomoći u stvaranju boljeg i poticajnijeg okruženja za investicije u čistu zelenu energiju – kazao je Trška.

Unutar Zajednice obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore, djeluje 11 grupacija a svaka okuplja tvrtke iz specifične tehnologije korištenja obnovljive energije. Temeljni cilj Zajednice je  štiti i zastupti zajedničke interese svojih članova, surađivati s tijelima državne uprave, stručnim, poslovnim i drugim nevladinim organizacijama u zemlji i inozemstvu te promovirati ulaganje u obnovljive izvore energije.

19. travanj 2024 01:59