Hrvatska
StoryEditor

Gordan Lauc: Da danas dođe španjolska gripa, raspala bi se civilizacija

23. Rujan 2020.
Dan velikih planova 2020. One On One: Gordan Laucfoto Ratko Mavar

Gordan Lauc, osnivač i predsjednik Uprave Genos, ponovio je na Danu velikih planova prognozu koju je nedavno iznio u intervjuu za Lider da do proljeća prekidamo nezdravu vezu s koronavirusom. Sudeći prema njegovim riječima, ponovno zaključavanje dotad ne bi trebali iskusiti, što je poslovnoj zajednici osobito bitna informacija.

- Zaključavanje nije znanstveno rješenje, nego panična mjera koju smo u jednom trenutku morali napraviti. Nadam se da panika neće uzrokovati da kao domino državama padaju lockdowni – kazao je Lauc.

Za radikalna zatvaranja, kaže, odlučuju države koje nemaju stabilnu vladu ili imaju neke probleme kao što je primjerice Brexit. Ono što se trenutno događa u Izraelu nema nikakvo logično opravdanje. Drastične mjere imaju veze s lokalni, državnim i političkim interesima te su posljedica brige političara o svom imidžu i dokazivanja da oni kao nešto rade da se problem riješi.

Kontradiktorne, a samim time i nepouzdane informacije mogu se prepoznati kao ozbiljna prepreka poduzetnicima da prave planove. Na pitanje gdje se valjano informirati i dalje je teško dati odgovor budući da se svijet polarizirao i svi tumače podatke tako da ih povlače na svoju stranu. Osnivač Genosa koji se profilirao kao jedan od rijetkih vjerodostojnih izvora informacija u korona krizi otkrio je kako se i sam informira prateći nekoliko neovisnih izvora informacija, uspoređujući ih i potom donosi vlastito mišljenje.

Problematično je i što u posljednih sto godina nemamo iskustva s velikom pandemijom ili epidemijom te zapravo ne znamo kako se nositi s njima. No, ističe da je Stožer, s obzirom na to kako neke stvari u državi funkcioniraju, pokazao da super funkcionira, ipak, kada bi se suočili s nečim nalik španjolskoj gripi, ne bi bilo dobro.

- Svojim studentima često govorim da danas dođe virus španjolske gripe, došlo bi do raspada civilizacije. Nadam se da ćemo ovo povjerenje prema znanosti i veća ulaganje u znanost nastaviti jer takav virus će doći, ne mora ove godine, ni za 60 godina, ali kada dođe, mi moramo biti spremni – zaključio je Lauc.

19. travanj 2024 20:29