Hrvatska
StoryEditor

Gospodarstvo na velikoj 5G prekretnici: Hrvatske tvrtke otkrivaju jesu li spremne za turbo ubrzanje

12. Ožujak 2021.
5G mrežafoto Shutterstock

S obzirom da je 5G tehnologija od presudnog značaja za gospodarski i društveni razvoj te podizanje nacionalne konkurentnosti, sve napredne države imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju. Hrvatski Telekom je u listopadu 2020. godine pustio u rad prvu komercijalnu 5G mrežu čime je peta generacija mobilne mreže stigla u Hrvatsku. Radi se o tehnologiji budućnosti koja će obilježiti sljedeća desetljeća i donijeti revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici, čitavim gospodarstvima, a potencijalno bi mogla biti značajna kao i otkriće struje ili prvi automobil. Uz razvoj 5G tehnologije stiže 2,3 milijuna novih poslova u zemljama EU, a globalni BDP mogao bi narasti i za 4 bilijuna dolara do 2030. Lider u suradnji s Hrvatskim Telekomom istražuje kakav će utjecaj 5G tehnologija imati na naš svakodnevni život.

Iako je nevidljiva, uvođenje pete generacije mreže imat će itekako vidljive učinke na poduzetnike i kompanije. Samim time snažno će se odraziti na gospodarstvo, a nije tajna da u ovom trenutku globalna ekonomija stremi žustrom oporavku. U kakvim razmjerima će nova mreža utjecati na globalno gospodarstvo pokazuju razne procjene. Prema predviđanju konzultantske kuće KPMG, 5G će u iduće četiri godine dovesti do porasta svjetskog gospodarstva od ukupno četiri bilijuna dolara. KPMG navodi kako će sektori najpropulzivnijeg rasta biti proizvodnja, zdravstvo, logistika i tehnologija. Socio-ekonomske koristi te tehnologije do 2025. godine doseći će 113,1 milijardi eura godišnje, u četiri ključna sektora - automobilskom, zdravstvenom, transportnom i energetskom, tako je 2016. godine procijenila Europska komisija

- Konkretno, investicijom od 56,6 milijardi eura u 5G infrastrukturu, EK procjenjuje da bi se stvorilo 2,3 milijuna novih poslova na teritoriju EU. Očekuju da će u tom razdoblju 5G generirati 62,5 milijardi eura godišnje u te četiri industrijske grane. Prema nekim procjenama, utjecaj na hrvatsko gospodarstvo bi mogao biti između 1,5 milijardi eura i 18 milijardi eura, ovisno o tome koliko ćemo biti uspješni u implementaciji novih tehnologija - dopunjuje Nataša Malić, direktorica Sektora pristupne mreže Hrvatskog Telekoma, ističući kako je poprilično velik raspon između toga što se može postići. U želji da postignu što veći efekt na gospodarstvo mnoge su države odlučile krenuti u bržu implementaciju 5G mreža i drugih tehnologija.

image
- 5G donosi čitav spektar dodatnih mogućnosti koje će omogućiti bolji parametri brzine, latencije i pouzdanosti mreže. Sad smo tek u prvoj fazi - ističe Nataša Malić iz Hrvatskog Telekoma.
foto Ratko Mavar

Inicijalna faza bez čuda, a onda...

Hrvatski Telekom je krajem 2020. godine uveo prvu komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj i njome je trenutno pokriveno 24 gradova i više od 1,3 milijuna stanovnika, a ove godine najavljuju rast pokrivenosti i uvođenje još većih brzina. Tek smo u prvoj fazi, poručuje Malić. 

- 5G je priča koja bi trebala imati utjecaj u sljedećih 15 godina, a sadašnja faza od 2020. do 2025. godine je inicijalna, stoga u njoj ne možemo očekivati neka velika čuda. Ključan će biti period od 2025. do 2030. godine, budući da tada u priču ulaze niže latencije mreže i povezivanje s industrijom 4.0. Tada očekujemo najveći utjecaj na gospodarstvo, koji će se nastaviti i nakon 2030. godine - kaže HT-ova direktorica Sektora pristupne mreže pojašnjavajući da će s dolaskom novog spektra i novih tehnoloških mogućnosti 5G-a, doći do razvoja postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umjetne inteligencije u kontekstu 'pametnih i zelenih rješenja' u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru. Očekuje se da će u sljedećih nekoliko godina 5G tehnologija postepeno sazrijevati, što bi moglo omogućiti i neke vrlo napredne 5G funkcionalnosti, poput autonomnih automobila.

- Ono što je sigurno je da s 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj. 5G tehnologija ima potencijala i dubinski mijenjati gospodarstvo, pa i utjecati na konkurentnost Hrvatske - ustvrdila je Malić uzevši kao primjer nisku produktivnost Hrvatske u usporedbi s EU. Bržim prihvaćanjem tehnologija koje mogu samostalno odraditi neke zadaće Hrvatska bi mogla relativno povećati svoju konkurentnost u odnosu na druge zemlje, što bi bio značajan iskorak.

Upravo to kao najbitniji učinak implementacije 5G-a na gospodarstvo izdvaja i Maruška Vizek, ekonomistica s Ekonomskog instituta Zagreb. - Najvažniji učinak uvođenja 5G je onaj koji se odnosi na povećanje proizvodnosti ekonomije, a pogotovo proizvodnost rada, jer je proizvodnost temeljni ključni pokazatelj uspješnosti koji sa sobom nosi rast dohodaka, životnog standarda pa onda i rast BDP-a - pojašnjava Vizek te konstantira da, ako će 5G utjecati na digitalizaciju na isti način kao prethodne digitalne tehnologije, s ubrzanjem digitalizacije uslijed uvođenja 5G za svaki novi postotak možemo očekivati 2,1 posto višu proizvodnost u proizvodnom sektoru i 0,7 posto u uslužnom sektoru.

image
- 5G će sasvim sigurno dovesti i do promjene strukture ekonomije. Nicat će nove industrije, neke postojeće će biti djelomično ili značajno izmjenjene, a neke će vjerojatno zauvijek nestati - opisuje ekonomistica Maruška Vizek budućnost uz 5G.

Što točno podrazumijeva 5G mreža

Prije nego prijeđemo na to što konkretno uvođenje 5G mreže omogućuje poslovnoj zajednici, zamolili smo Bojana Jerbića sa Zavod za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na Fakultetu strojarstva i brodogradnje da nam dočara o kakvoj je točno mreži riječ i kakve su njezine mogućnosti. Evo što nam je rekao:

Globalizacija i podatkovna umreženost utječu na naš svakodnevni život intenzivnije nego što smo općenito svjesni. Zato svijet dočekuje 5G tehnologiju s velikim očekivanjima, jer 5G tehnologija predstavlja novu generaciju podatkovnog povezivanja koja je desetak puta brža i pouzdanija od postojeće 4G tehnologije. Pojednostavljeno, 5G tehnologija nudi bežične komunikacijske standarde koji su do sada bili mogući samo s klasičnim provodnicima. Značajno smanjenje kašnjenja signala (latencije) omogućit će udaljeno upravljanje sustavima na novoj razini primjene. Danas je upravljanje udaljenim tehničkim sustavima ili uređajima upravo ograničeno zbog kašnjenja u transmisiji podataka u oba smjera. To posljedično uzrokuje dvije vremenske domene koje upravljački sustavi moraju stalno sinkronizirati neizbježnim usporavanjem rada sustava. Zato mnogi sustavi moraju imati integrirane upravljačke i izvršne sklopove. Zahvaljujući 5G tehnologiji, u budućnosti će udaljeni sustavi djelovati kao IoT (Internet of Things) sustavi, odnosno djelovat će kao samostalne i pametne jedinke koji će biti u stanju komunicirati u realnom vremenu i usklađivati svoj rad. 

Kako dočekuju novu mrežu i kako će ona utjecati na njihovo poslovanje odlučili smo provjeriti kod nekoliko hrvatskih tvrtki. Nekima od njih, u prvom redu proizvođačima opreme već i sami radovi na implementaciji 5G mreže otvaraju nove poslovne prilike.

- Našu cijelu radijsku opremu proizvodi tvrtka Ericsson, međutim, postoji cijeli niz dobavljača koji sudjeluju u tom nizu, tu je i transport, jezgrena mreža i slično. 5G kao ekosustav nisu samo telekomi i proizvođači opreme, tu su i razni uređaj, od pametnih telefona do IoT uređaja. Upravo će se u IoT području pojaviti cijeli niz novih sudionika, od proizvođača chipsetova, dronova, koji će imati benefita od dolaska 5G mreže - priča Malić te nam priznaje da mnoge tvrtke i startupovi iskazuju interes za korištenje nove tehnologije, među njima je i osječka Orqa koja proizvode naočale za upravljanje dronovima.

Doznajemo da industrije najviše interesira kako ubrzati i automatizirati proizvodnju. Tvornicama koje imaju robote problem je što su oni spojeni preko žica i ako se ta žica pokvari, proizvodnja staje što stvara gubitak. Stoga smatraju da bi 5G kontrola robota bila pouzdanija. Uzbudljivo je i na Fakultetu elektrotehnike i računarstva s kojim HT ima ugovor. Tamo nastaju ideje i uz pomoć 5G tehnologija razvijaju se projekti koje tek treba pretvoriti u proizvod i monetizirati.

No, pođimo u istragu kako planiraju 5G budućnost neke od najistaknutijih hrvatskih tehnoloških tvrtki.

Nove dimenzije poslovanja

Na implementaciji nove mreže u Hrvatskoj, ali i u svijetu već naveliko radi Ericsson, koji se profilirao kao lider u 5G tehnologiji. Popričali smo o novim horizontima koje ta tehnologija pruža s prvom damom Ericsson Nikole Tesle, koji je pridružena članica globalne korporacije Ericsson.

- Kad su tvrtke u pitanju, digitalna transformacija i inovacije koje omogućuje 5G donose nove prilike za podizanje konkurentnosti na domaćem tržištu, ali i za širenje na nova tržišta - ističe Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle (ENT), apostrofirajući da 5G, osim što djeluje kao akcelerator digitalne transformacije koji tvrtkama omogućava da povećaju učinkovitost, smanje troškove i svoj utjecaj na okoliš, predstavlja i platformu za inovacije.

Prema Ericssonovim istraživanjima, digitalizacija industrije predstavlja tržišni potencijal od oko 700 milijardi američkih dolara za usluge koje omogućava 5G, što je 35 posto više u odnosu na trenutno dostupne usluge. Uz to, 70 posto kompanija spremno je uzeti pružatelje usluga kao partnere u svojoj digitalnoj transformaciji čime telekom operatori preuzimaju novu ulogu.

image
Kako bismo na najbolji način iskoristili sve potencijale 5G tehnologije, trebamo graditi naš lokalni ekosustav u kojem privatni i javni sektor djeluju sinergijski za osiguravanje održive ekonomske budućnosti Hrvatske utemeljene na suvremenim tehnologijama - precizira Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle.
foto

- Treba naglasiti da 5G u kombinaciji s drugim tehnologijama poput IoT, umjetne inteligencije i XR tehnologija, kreira potpuno nove dimenzije poslovanja - nadodaje Kovačević, čija kompanija uz operatorski segment poslovanja ima i dugogodišnje uspješno iskustvo u dizajnu i implementaciji tehnoloških rješenja za podršku javnom i privatnom sektoru. Neka od tih rješenja su izvozni proizvod e-zdravstvo, Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra te druge solucije u segmentu e-poslovanja, transporta i okoliša.

Kovačević napominje da današnji industrijski proizvođači bez obzira na sektor moraju biti agilni kako bi se mogli prilagoditi kontinuiranim i promjenjivim zahtjevima kupaca za poboljšanjem proizvoda i inovacijama. Tu su i pitanja energetske učinkovitosti proizvodnje te ekološki svjesnog pakiranja i distribucije koja su visoko na listi prioriteta industrijskog sektora u cijelom svijetu. Prva žena ENT-a tvrdi da 5G u kombinaciji s drugim suvremenim ICT industrijama omogućava da se učinkovito suoče sa svim spomenutim izazovima.

Strateški značaj 5G za ekonomiju

Međutim, značaj te tehnologije trebala bi prepoznati i država. Budući da je prije tri godine poslala glasnu poruku da bi Hrvatska uvođenje 5G tehnologije trebala proglasiti strateškim projektom, pitamo Gordanu Kovačević je li zadovoljna odnosom vlade prema toj tehnologiji.

- Ekonomija utemeljena na iskorištavanju potencijala koje donose suvremene tehnologije može biti temelj našeg održivog razvoja. 5G tehnologija prepoznata je na razini EU kao jedan od ključnih elemenata za izgradnju digitalne zelene ekonomije, odnosno prepoznat je njezin strateški značaj za ekonomiju. Umjesto fokusa na prikupljanje ograničenih sredstava od dozvola za korištenje spektra, vlade svih zemalja, a tako i naša trebaju sebe vidjeti kao katalizatore investicija. Trebaju se fokusirati na veće ekonomske koristi i dobrobiti za okoliš koje dolaze od brze dodijele radio-frekvencijskog spektra te pokretanje poslovnih subjekata koji rade na 5G. Na taj način potaknut će se ubrzavanje širenja 5G, a time i razvoj društva uz otvaranje novih inovativnih radnih mjesta. Premda primjećujemo pozitivne pomake, Hrvatskoj treba kvantni skok za postizanje konkurentnosti na današnjem globalnom tržištu - odgovara jedna od najmoćnijih žena Hrvatske.

Ustvrdila je da recentno istraživanje HNB-a ilustrira koliko je hrvatska industrija u zaostatku. Naime tek je 2 posto tvrtki spremno za 4. industrijsku revoluciju.

- Ericsson Nikola Tesla cijelo vrijeme nastoji djelovati kao primjer drugima u razumijevanju važnosti ICT industrije kao zamašnjaka za društveni i ekonomski razvoj. Na nacionalnoj razini nam je nužno zajedništvo u kreiranju novih modela rasta i razvoja društva. Kako bismo na najbolji način iskoristili sve potencijale 5G tehnologije, trebamo graditi naš lokalni ekosustav u kojem privatni i javni sektor djeluju sinergijski za osiguravanje održive ekonomske budućnosti Hrvatske utemeljene na suvremenim tehnologijama - precizira Kovačević.

Međutim, obrazlaže da je za adekvatne odgovore na sve izazove industrije 4.0. potreban i strateški pristup – od prilagodbe obrazovanja novim zahtjevima tržišta, uključujući i veću zastupljenost STEM profila u obrazovnom sustavu, preko poticanja dodatnih ulaganja u R&D pa do ubrzavanja primjene ICT-a u ostalim gospodarskim granama. 

'5G ready' Infobip očekuje dodatno ubrzanje i rast

Neke gospodarske grane su već spremne zajahati val tehnoloških iskoraka koje omogućuje peta generacije mreže. U to se svakako ubrajaju tehnološke tvrtke i proizvođači softvera.

- 5G tehologija može dovest će do ubrzavanja digitalizacije, ubrzanog razvoja i modernizacije industrije te cijele ekonomije. Razvoj digitalnih usluga i mobilnih mreža će definitivno pridonijeti mobilnosti i fleksibilnosti u svakodnevnom životu i radu te omogućiti malim tvrtkama da se lakše približe svojim kupcima. Budućnost je svijetla i vjerujem da će uz pravu infrastrukturu i podršku digitalni sektor u Hrvatskoj ubrzati svoj već sada značajni rast - sumira očekivanja od 5G mreže Mijo Soldin, direktor za strategiju i odnose s mobilnim operaterima iz Infobipa, čiji je portfolio uvelike '5G ready'.

Punom dostupnošću 5G-a u prvom hrvatskom jednorogu kojeg su osnovali Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić i među čijim su klijentima tehnološki giganti Uber, Facebook i WhatsApp, očekuju dodatno ubrzanje i rast.

- Sigurno je primjerice da će 5G tehnologija ubrzati razvoj umjetne inteligecije koja je, uz strojno učenje (ML), već integrirana u Infobipove proizvode i usluge, a daljnji razvoj je dio dugoročne strategije. Prednosti koje donosi 5G tehnologije dodatno će osnažiti i Infobipove usluge kojima težimo boljem korisničkom iskustvo kao i bržoj usluzi, a to su glavni zahtjevi korisnika, ali i tvrtki - tumači Soldin.

image
- Sve prednosti 5G tehnologije kao što su veća brzina, manja latencija, veći kapaciteti i veći broj spojenih uređaja svakako će doprinijeti i ubrzanju potreba za komunikacijom između ljudi, poslovnom komunikacijom, ali i za komunikacijom između strojeva i uređaja - ustvrdio je Mijo Soldin iz Infobipa.
foto

Komunikacijska platforma u oblaku te vodnjanske tvrtke postala je nezaobilazna adresa za mobilnu komunikaciju. Pitamo ih kako će točno implementacija nove generacije mreže utjecati na njihovu užu specijalnost.

- Sve prednosti 5G tehnologije kao što su veća brzina, manja latencija, veći kapaciteti i veći broj spojenih uređaja svakako će doprinijeti i ubrzanju potreba za komunikacijom između ljudi, poslovnom komunikacijom, ali i za komunikacijom između strojeva i uređaja. Upravo je to Infobipova specijalnost – sigurna komunikacija uz vrhunsko korisničko iskustvo. 5G je bitan i donosi prednosti kod rada na daljinu, usluga korisničke podrške, kupovine, provjere identiteta, Interneta stvari (IoT), povezanih vozila i niza drugih. Sva ta rješenja dio su plana i razvoja u Infobipu i ona će, uz veću brzinu i pouzdanost koji donosi 5G, unaprijediti cijeli ekosustav - uzdaje se u moć nove tehnologije direktor za strategiju i odnose s mobilnim operaterima iz Infobipa.

Game-changer za robotsku industriju

Jedna od rijetkih tvrtki u svijetu koja se odlučila na zaokret i inovaciju percepcije robota, osječki Gideon Brothers također je pripravan skočiti na novu razinu poslovanja pomoću 5G-a. Njihovo tehnološko čudo, autonomni mobilni roboti već su sami po sebi posljednji krik tehnologije; kreću se pomoću umjetne inteligencije, a 3D vizualna percepcija omogućuje im da budu 'svjesni' svoje okoline - ljudi, prepreka, drugih strojeva te samostalno navigiraju po često nestrukturiranim okruženjima i adekvatno reagiraju na promjene u okolini. 

- S dolaskom 5G tehnologije, doći će do smanjenja kašnjenja signala (niska latencija), većeg stupnja stabilnosti signala i manjeg utroška energije, što će našim robotima omogućiti da u potpunosti ispune svoj potencijal, dijeleći podatke u realnom vremenu kroz 'oblak' i na taj način se međusobno povezivati, planirati i optimizirati svoje djelovanje te postati još dinamičniji i fleksibilniji u ostvarivanju ciljeva unapređenja poslovnih procesa naših kupaca - objašnjava suosnivač i izvršni direktor Gideon Brothersa Matija Kopić što će 5G značiti za budućnost njihovih robota koji su već pouzdani kolege skladištari u logističko-distribucijskim centrima.

image
- Dostupnost 5G tehnologija u kombinaciji s autonomnim sustavima omogućit će fleksibilizaciju proizvodnih i skladišnih operacija koja je do jučer bila nezamisliva - ističe Matija Kopić, izvršni direktor Gideon Brothersa.
foto

Kopić vjeruje da će 5G tehnologija biti važan faktor u ostvarivanju njihove vizije da, zajedno s kupcima, kreiraju pametne logističke centre koji će moći razmjenjivati informacije u realnom vremenu i tako stalno optimizirati svoje poslovanje, omogućujući suradnju između ljudi i robota, ali i robota i robota te drugih pametnih uređaja. Drugim riječima, gospodarstvo, osobito industriju očekuje velika prekretnica. 

- Procesi kakve danas poznajemo u industriji uspostavljali su se i optimirali desetljećima. Pojavom autonomnih mobilnih robota pokrenuta je nova faza reorganizacije procesa kakve danas u industriji poznajemo. Dostupnost 5G tehnologija u kombinaciji s autonomnim sustavima omogućit će fleksibilizaciju proizvodnih i skladišnih operacija koja je do jučer bila nezamisliva. Sigurni smo da će 5G tehnologija otvoriti neslućene mogućnosti primjene robota u hibridnim sustavima gdje ljudi i roboti rade zajedno i nadopunjuju se. Bit će to pravi game-changer za robotsku industriju i kvalitetan suživot ljudi i strojeva - prvi čovjek Gideon Brothersa odškrinuo nam je vrata budućnosti koju će zajednički ispisivati ljudi i roboti.

Precizno pozicioniranje za novi procvat IoT-a

Pogrešno bi bilo zaključiti da će budućnost pisati samo ljudi i roboti. Ne zaboravimo da je vrlo bitno i ono što govore stvari. Pametne, umrežene stvari imaju već i sada mnogo toga za reći, a 5G omogućit će im da komuniciraju još i više. Internet stvari (IoT) od svojih najranijih početaka u vrlo je plemenitoj misiji da nam pojednostavni život. Za umrežavanje stvari bitne su različite mreže, no i u tom svijetu 5G donosi pomake. Saznajemo više o tome od čelnika Mobilisisa, tvrtke koja se specijalizirala za proizvodnju telekomunikacijske opreme i usluge bazirane na mobilnom prikupljanju podataka.

- U javnosti se daleko više komunicira 5G mreža, dok se paralelno aktivno odvijaju IoT procesi umreženja mnoštvo senzora tzv. Narrow Band mrežom ili LorWan mrežom ili sličnim LPWAN mrežama (Low Power Wide Area Network). Za razliku od 5G mreža koje pružaju veliku podatkovnu propusnost i velike podatkovne brzine istovremenu s malim vremenskim kašnjenjem u prijenosu podataka, IoT uređaji rade s malim količinama podataka, gdje vrijeme prijenosa podataka nije kritično, ali se očekuje dugi vijek trajanja baterije koji seže i do deset godina i najbitnije, omogućuje umrežavanje milijuna malih uređaja unutar recimo prostora od jednog četvornog kilometra. Tipični IoT uređaj može biti senzor temperature, senzor kvalitete zraka, umrežena brojila potrošnje vode, plina, struje - uvodi nas u svijet interneta stvari Krešimir Meštrić, izvršni direktor Mobilisisa, koji proizvodi senzore za registriranje parkiranog vozila na uličnom parkirnom mjestu.

image
- Traženje parkiranog mjesta u gradu predstavlja 30 posto gradskog prometa. 5G mreža i IoT senzorika će trajno riješiti ovaj problem, a pojavom autonomnih vozila znatno će se smanjiti potreba za parkirnim prostorom - tvrdi Krešimir Meštrić, izvršni direktor Mobilisisa.
foto

Pojašnjava nam odmah i kako su dosadašnje smjene generacija mrežne tehnologije s 3G na 4G karakterizirale veće brzine podataka, no kako će prijelaz s 4G na 5G uz unaprijeđenje brzine i količine prijenosa podataka obilježiti još jedna novost - precizno pozicioniranje mrežne opreme. Doznajemo kako će nova mreža, poput GPS-a koji pozicionira uređaje na otvorenom unutar jednog metra, omogućiti pozicioniranje uređaja i u zatvorenim prostorima s preciznosti od nekoliko centimetara. - To otvara cijeli niz novih mogućnosti usluga i u kojima Mobilisis vidi svoje razvojne mogućnosti. Time dosadašnji Mobilisis core business lokalizacije GPS-om dobiva nove dimenzije i otvara nove poslovne prilike. Mobilisis će još intenzivnije raditi na uvođenju lokalizacijskih usluga vezanih za IoT uređaje u kombinaciji 5G i LPWAN mreža - najavljuje Meštrić.

Bezbroj novih poslovnih prilika

I Meštrić ističe kako su posljedice implementacije 5G na privredu dalekosežnije jer širokopojasna propusnost i lokalizacija u realnom vremenu, kako kaže, stvara bezbroj novih poslovnih prilika i nema industrijske grane koja neće biti pogođena tom digitalnom transformacijom. Kao primjer navodi strojeve za autonomnu obradu zemljišta, ali i ulogu koju će IoT senzori imati na kvalitetnu procjenu uvjeta za razvoj poljoprivrednih kultura. Puno je lakše posaditi biljku imajući u vidu temperaturu zraka, vlažnost tla i ostale elemente važne za poljoprivredni uzgoj. Općenito, nastavlja Meštrić, može se reći da je 5G tehnologija digitalna infrastruktura koja će činiti bazu novih proizvoda i usluga, što je posebno interesantno u sinergiji obnovljivih izvora energije, pohrane i transporta energije, mobilnosti, transporta, logistike i aplikacija pametnih gradova.

Iako se o konkurentnosti cjelokupnog gospodarstva može raspravljati, Hrvatska u implementaciji IoT rješenja, smatra izvršni direktor Mobilisisa, ne zaostaje za globalnim privredama. - Svjedoci smo trenda da naše informatičke tvrtke postaju globalni igrači. To je garancija uspješne tranzicije hrvatske ekonomije - zaključuje te predviđa da će 5G tehnologija transformirati i telekomunikacijske operatere koji će stvarati strateška partnerstva s IT firmama kompetentnim za 5G i NB tehnologije te će zajedno ući u segment usluga digitalne transformacije društva i privrede.

Prednosti uvođenja 5G-a za javni sektor

Premda smo se fokusirali na to kako će nova generacija mreže utjecati na tvrtke, ne treba zaboraviti ni to da će ona donijeti nove mogućnosti i u javnom sektoru. Nataša Malić predočava nam kakve mogućnosti u tom sektoru donosi 5G mreža. - Hrvatski Telekom gradi mrežu budućnosti koja će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova te daljnji razvoj telemedicine, a posebice na lokalnoj razini, razvoj pametnih gradova i povećanje kvalitete života građana. Mreža najnovije generacije omogućit će komunikaciju velikog broja umreženih uređaja i razvoj još naprednijih rješenja za pametne gradove. Kao primjer razvoja smart city koncepta u Hrvatskoj se može istaknuti Dubrovnik u kojem je implementiran projekt Dubrovnik Smart City, najveći takav projekt u Europi koji je doprinio smanjenju zagušenja u prometu i jednostavnijem pronalaženju slobodnog parkirnog mjesta za same korisnike.

Izazovi

Svako napredovanje i iskorak u novo i nepoznato dolazi s određenim izazovima. Neki od njih mogu djelovati vrlo paralizirajuće, a oni su obično povezani sa strahom. Oko 5G tehnologije, osobito tijekom pandemije koronavirusa, proširile su se razne teorije zavjere te čak i navele pojedince da uništavaju telekomunikacijsku opremu. Kako se nositi s tim izazovom pitamo sugovornicu iz Hrvatskog Telekoma. - U današnje doba rast količina informacija kojima su ljudi izloženi, a s tim i brojnih neprovjerenih informacija i lažnih vijesti koje su ljudima interesantne jer podupiru razne teorije zavjere. Zbog toga je važno da se i o ovoj temi što više razgovara i da glavnu riječ vode stručnjaci koji će pojasniti što je znanstvena istina, a što je nešto drugo. U svakom slučaju, 5G nam kao čovječanstvu donosi ogromnu priliku, a ne opasnost - odgovorila nam je Malić.

Provjerili smo i koliko je utemeljen strah koji se veže uz svaku novu tehnologiju, a to je hoće li ona dovesti do gubitka radnih mjesta. - 5G tehnologija neće dovesti do gubitka radnih mjesta. Upravo obrnuto, kao i u slučaju većine novih tehnologija, od 5G-a se očekuje otvaranje brojnih novih radnih mjesta koja će prvenstveno nastati uslijed otvaranja novih gospodarskih djelatnosti - uvjeren je profesor Bojan Jerbić koji to prikazuje na primjeru proizvođača automobila čija će se djelatnost uvelike proširiti s puke proizvodnje vozila. Većina automobila u budućnosti će uključivati usluge koje proizlaze iz mogućnosti praćenja podataka povezanih s eksploatacijom vozila i s korisnikom, kao što su osiguravanje ispravnosti vozila, optimalna navigacija, praćenje zdravstvenih podataka o putnicima. Slični će procesi zahvaljujući novim tehnološkim mogućnostima utjecati na profiliranje i restrukturiranje drugih proizvodnih djelatnosti. 

image
- 5G tehnologija će omogućiti optimizaciju proizvodnih procesa u realnom vremena, odnosno otvoriti nove mogućnosti u pogledu snižavanja troškova, kao i ubrzavanja proizvodnih procesa. Nadalje, zahvaljujući novim potencijalima komunikacije s tržištem i potrošačima, očekuje se sve intenzivnija orijentacija prema individualizaciji razvoja proizvoda koji će biti krojeni prema potrebama pojedinačnih kupaca - kaže Bojan Jerbić.
foto

Premda neće dokidati radna mjesta, nova tehnologija i mogućnosti koje ona donosi iziskuje i radnu snagu koja će biti kadra njome baratiti. U tome važnu ulogu imaju fakulteti. - U današnje vrijeme suočavamo se s ubrzanim razvojem znanosti i tehnologija te jedan inženjer u budućnosti mora biti sposoban participirati u više znanstveno-tehnoloških revolucija. Stoga se mora kontinuirano obrazovati, jer za desetak godina suočit će se s novim znanjima o kojima se danas ništa ne zna. Zato je primarni zadatak fakulteta odgajati kadrove koji će biti osposobljeni učiti, što je daleko važnije od osposobljavanja kadrova ekspertnim znanjima - naglašava Jerbić.

Međutim, i tvrtke bi trebale preuzeti odgovornost za obrazovanje svojih kadrova. Mnoge su toga svjesne i njeguju dugogodišnje suradnje s akademskim institucijama. Svjesni da razvoj tehnologije i cjeloživotno obrazovanje idu zajedno, čine to i u Ericsson Nikoli Tesli čiji razvojno-istraživački centar stručnjacima iz različitih dijelova Hrvatske omogućava rad na poslovima visoke dodane vrijednosti. Ti su stručnjaci, ističe predsjednica Uprave ENT-a, globalno priznati u korporaciji Ericsson te sudjeluju u kreiranju tehnologija budućnosti.

- Kako bismo došli do tog ravnopravnog statusa s vrhunskim inozemnim stručnjacima, dugi niz godina kontinuirano ulažemo u razvoj znanja i kompetencija naših zaposlenika. Na vrijeme smo prepoznali trendove povezane s ubrzanim razvojem tehnologija, ugradili ih u svoju strategiju te na njih fokusirali svoje aktivnosti, posebno kroz razvojno-istraživačke i ekspertne centre za proizvode, rješenja i usluge. Uz to, kontinuirano ulažemo u tehnološki napredak, digitalnu transformaciju, održivo poslovanje te razvoj kompetencija naših zaposlenika jer na taj način ulažemo u svoju budućnost - zaključuje Kovačević.

Kakvi god izazovi se našli na putu, razvoj svih gospodarskih grana uz tehnologiju 5G velikim stopama grabit će naprijed, u budućnost, a kao što vidimo, mnogi veliku 5G prekretnicu gospodarstva dočekuju spremni.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim Telekomom

17. travanj 2024 22:01