Hrvatska
StoryEditor

Gospodarstvo opako usporilo - ponovno širenje koronavirusa poljuljalo ionako krhku potražnju

21. Kolovoz 2020.

Gospodarstvo eurozone usporilo je u kolovozu, odražavajući posustajanje aktivnosti u uslužnom sektoru zbog novih slučajeva zaraze COVIDom-19 koji su poljuljali ionako krhku potražnju, izvijestila je u petak londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) pao je u kolovozu za 3,3 boda u odnosu na srpanj, kliznuvši na 51,6 bodova, procijenila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

- Oporavak eurozone oslabio je u kolovozu, naglašavajući temeljnu slabost potražnje koju uzrokuje pandemija COVIDa-19 - konstatira Markitov direktor za ekonomiju Andrew Harker.

- Oporavak su potkopale naznake rasta broja slučajeva zaraze u više dijelova eurozone i opetovano uvođenje ograničenja koja posebno utječu na sektoru usluga dok su proizvodne tvrtke i dalje bilježile k ponovo zabilježile izraziti rast proizvodnje i novih narudžbi - dodaje Harker.

Gospodarstvo eurozone poraslo je u srpnju prvi puta u pet mjeseci, nagovijestivši oporavak od posljedica epidemije COVIDa-19 i poremećaja koje su mjere njezina suzbijanja prouzročile širom eurozone.

U kolovozu oporavak je usporio, pri čemu su aktivnosti u uslužnom sektoru gotovo stagnirale dok je industrijska proizvodnja porasla najsnažnije od travnja 2018., bilježe u Markitu.

Nove narudžbe porasle su drugi mjesec zaredom, ali njihov je rast također bio sporiji nego u kolovozu, ponajprije zbog pada novih izvoznih narudžbi u uslužnom sektoru nakon opetovanog uvođenja ograničenja putovanja.

Stoga su se kompanije u uslužnom sektoru ponovo pojačano usmjerile na realizaciju starih narudžbi dok se u proizvodnom sektoru njihova razina stabilizirala prvi puta u gotovo godinu dana.

Zbog kontinuirano prigušene temeljne potražnje i slabijeg poslovnog povjerenja nego u srpnju kompanije su nastavile otpuštati radnike, iako znatno blažim tempom nego na vrhuncu epidemije u travnju, bilježi Markit.

- Eurozona se nalazi na raskršću - ili će rast u narednim mjesecima ponovo ojačati ili će nastaviti posrtati, nakon početnog oporavka koji je donijelo ukidanje blokada - naglašava Harker.

- Kojim će putem krenuti uvelike će ovisiti o tome hoće li nastojanja da se suzbije Covid 19 biti uspješna i hoće li tvrtke i njihovi potrošači smoći povjerenja koje je nužno za podržavanje rasta - dodaje.

19. travanj 2024 23:17