Hrvatska
StoryEditor

Grad Karlovac ‘energetski‘ obnovio prvu namjenski izgrađenu knjižnicu u Hrvatskoj

17. Siječanj 2020.
Gradska knjižnica ”Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu

Grad Karlovac uložio je 30-tak milijuna kuna u energetsku obnovu javnih zgrada, a posljednja epizoda te energetske inicijative predstavljena je završetkom energetske obnove starijeg bloka Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“, izgrađene 1976. godine kao prve namjenski izgrađene knjižnice u Hrvatskoj i šire, čime je njen energetski razred unaprijeđen s dosadašnje E na B kategoriju. Uz Gradsku knjižnicu IGK, u tom su ciklusu povećanja energetske efikasnosti uključeni Veleučilište Karlovac, glavna zgrada gradske Uprave i Osnovna škola „Turanj“.

Prema riječima Roberta Vodopića, voditelja projekta, ukupna vrijednost investicije je 6,7 milijuna kuna, u čemu je vrijednost prihvatljivih troškova bila 5,3 milijuna kuna. U tome je s 2,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Razliku između prihvatljivih troškova i krajnje vrijednosti investicije pokrio je Grad Karlovac zaduživši se vrlo povoljno kreditom iz ESI-fondova koji je plasiran putem HBOR-a. Tim sredstvima u tehničkom smislu zaokružena je i logika cijele investicije, a to je značilo termo i hidroizolaciju podrumskog dijela knjižnice, u kojem je sad informatički odjel.  Po planu, projekt je, krenuvši potpisom ugovora 17. kolovoza 2018. godine, trebao biti dovršen istog datuma 2020. godine, međutim, kazao je Vodopić, posao smo dovršili mnogo ranije.

Ovim projektom smanjena je emisija CO2 za 97,27 posto, a planirana ušteda energije bit će minimalno 193.330 kWh godišnje.

Grad Karlovac, kazao je gradonačelnik Damir Mandić, u fazi je projektiranja energetske obnove Sokolskog doma, male zgrade Gradske uprave, kao i u zahtjevnu energetsku obnovu Školske sportske dvorane „Mladost“. Za tu dvoranu, prema prvim izračunima bilo je planirano oko 15 milijuna kuna, ali s obzirom na revizije čitavog projekta za koji je već izrađena potrebna dokumentacija, dodao je Mandić, teško je sad precizno reći kakav će biti konačan troškovnik. Sportsku dvoranu može se energetski  obnavljati, napomenuo je Mandić, ali uz uvjete konzervatora, a što ustvari čitavu investiciju poskupljuje za barem 40 posto. Podsjetimo, karlovačka sportska dvorana bila je druga, odmah nakon ljubljanskog „Tivolija“ izgrađena sportska dvorana u bivšoj Jogoslaviji.

- Svi do sad poduzeti zahvati energetske obnove na javnim zgradama i ustanovama pokazali su već sad uštedu od oko milijun kuna godišnje, a s obzirom na naznake porasta cijena energenata, ispada da će se ova ulaganja vratiti i prije nego što smo planirali - kazao je Mandić. Uzmu li se u obzir konačne investicije, uračunavši u njih i dio nepriznatih troškova za navedene objekte, udio u financiranju domaćih izvora financiranja i bespovratnih sredstava iz fondova EU-a iznosi pola-pola.

Uz energetiku, kazao je Mandić, Grad je objedinjenom javnom nabavom osiguranja cijelog gradskog sustava uštedio 1,3 milijuna kuna.

13. travanj 2024 19:19