Hrvatska
StoryEditor

Građevinari mogu sanirati zgrade u Zagrebu, ali ih muči kretanje i dostava materijala  

24. Ožujak 2020.
Potres u Zagrebufoto: Igor Vignjević

Ograničavanje prijevoza unutar Zagreba i zabrana izlaska iz gradova za građane zakomplicirala je ionako tešku situaciju koja je zadesila građevinare. Kako je za Lider izjavio vlasnik građevinske tvrtke Elementum Zlatko Ivanek, problem mu je okupiti ljude za poslove i u samom Zagrebu jer žive na raznim lokacijama grada, a gradski prijevoz ne funkcionira. Problem je još i veći jer potresom mnogi oštećeni objekti u središtu Zagreba zahtijevaju hitnu intervenciju, a čini se da bi u cijeloj toj nesreći koja je zadesila Zagrepčane barem neke koristi mogle imati zagrebačke građevinske tvrtke i obrti.

No u razgovoru s nekima od njih jasno je da još uvijek ne znaju kako će funkcionirati taj prijevoz, iako im vjerojatno na raspolaganju stoji vlastiti prijevoz tvrtki i obrta, ali samo u slučaju da se ne zabrani kretanje i unutar grada. Građevinski obrtnik iz Zagreba Miljenko Galić pak upozorava da će možda još veći problem biti dostava građevinskog materijala zbog strogih procedura ulaska u Zagreb.

A da imaju mogućnost organizirati radove potvrđuje i Miro Butković iz tvrtke Thor Lightning (u vlasništvu njegovog sina Borisa) koji su spremni svoje elektroinstalacijske usluge ponuditi kako bi se sanirale štete nakon potresa. Obitelj Butković sa svojom tvrtkom inače je dio veće priče jer surađuju sa sinjskom tvrtkom Petrara i osim elektroinstalacijskih pružaju i druge građevinske usluge. Upravo su se vratili iz Sinja jer je bura ometala nastavak tamošnjih radova pa im je 30 radnika sada zarobljeno u iznajmljenim stanovima.

- Oni tamo leže jer ne možemo van Zagreba, no zato smo spremni ponuditi svoje usluge u sanaciji potresom oštećenih zgrada – kaže Miro Butković.

Kako se može čuti, građevinari pogotovo u ovoj situaciji nemogućnosti obavljanja poslova van Zagreba imaju kapacitete sanirati objekte, no muči ih neizvjesnost kretanja te otežana dostava građevinskog materijala.

25. travanj 2024 19:14