Hrvatska
StoryEditor

Grubišić: Za Bugatti zna cijeli svijet, no slavno ime ne znači nužno uspjeh i dobar cash flow

18. Rujan 2020.
Andrej Grubišić
Grubišić smatra da je Nanobit fantastičan primjer teze da biznis ne stvaraju države, odnosno pitanje je samo u kojoj ga mjeri opstruiraju

Nakon što je objavljeno da je jedna od vodećih svjetskih gaming kompanija u free-to-play segmentu, švedska Stillfront grupa preuzela Nanobit, a da će (doduše neslužbeno) Rimac automobili od Volkswagena preuzeti proizvođača luksuznih sportskih automobila Bugatti, zamolili smo za komentar Andreja Grubišića, vlasnika i direktora konzultantske tvrtke Grubišić i partneri.

- Tržište igara je vrlo dinamično, ima jako puno transakcija. Nanobit je prije nekoliko godina bio u strukturiranom procesu prodaje, imali su savjetnike, ali mislim da se nije desilo ništa značajno. Mi smo jedno vrijeme nakon toga imali komunikaciju s njima, no nisu imali previše želje za daljnjim strukturiranim procesom prodaje kompanije, nego su se više orijentirali na poslovanje i rast. U svakom slučaju, ovo što su napravili je respektabilno na globalnoj razini – rekao je Grubišić.

Osim toga, Grubišić smatra da je Nanobit fantastičan primjer teze da biznis ne stvaraju države, odnosno pitanje je samo u kojoj ga mjeri opstruiraju. Naime, Nanobit pokazuje da ne trebamo razmišljati o tome koje su strateške industrije, nego razvoj tržišta treba prepustiti privatnoj inicijativi u najboljem mogućem poslovnom okruženju.

Što se tiče Mate Rimca, Grubišić ističe da je on simpatičan i ponizan, jednostavan i skroman momak čime je pokupio simpatije ne samo poslovne zajednice, nego i šire javnosti. Istovremeno su vrlo respektabilne kompanije investirale u Rimac automobile.

- Nanobit je izrazito profitabilna tvrtka za razliku od Rimac automobila koja jeste izvrsna tvrtka, ali još uvijek ne toliko profitabilna, što joj ja od srca želim. Nije problem kupiti Bugatti, ili pak nešto drugo, najvažnije je opravdati investiciju. U takvim akvizicijama u kojima se spajaju različite marke teži se optimizaciji proizvodnje i prilagodbi zahtjevima potrošača, no svjetske statistike pak pokazuju da je većina akvizicija manje isplativa od onoga što su kupci zamislili. Za Bugatti zna cijeli svijet, no slavno ime ne znači nužno uspjeh i dobar cash flow, iako se nadam uspjehu te akvizicije i ponavljam - bio bih jako sretan da opravda očekivanja – zaključuje Grubišić.

24. travanj 2024 22:12