Hrvatska
StoryEditor

Grupa Ericsson Nikola Tesla: Lani ostvareno više od milijardu kuna izvoznih prihoda

28. Veljača 2021.
Gordana Kovačević, predsjednica Ericcsona Nikole Teslefoto Ratko Mavar
U odnosu na godinu prije ukupni prihodi od prodaje na razini Grupe lani su porasli za 13,7 posto i bili su veći od dvije milijarde kuna. Ostvarena neto dobit iznosila je 94,5 milijuna kuna

Grupa Ericsson Nikola Tesla unatoč zahtjevnoj 2020. godini zabilježila je odlične poslovne rezultate, priopćeno je iz kompanije.

Prihodi od prodaje porasli su za 13,7 posto u odnosu na prethodnu godinu te iznose dvije milijarde i 23 milijuna kuna. U ukupnim prihodima izvoz čini 54 posto pa se Ericsson Nikola Tesla Grupa s više od milijardu kuna izvoza u 2020. godini pozicionirala među najveće hrvatske izvoznike te na prvo mjesto izvoznika znanja.

Na razini Grupe bruto dobit bilježi rast od šest posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 174,4 milijuna kuna, operativna dobit viša je 1,8 posto u odnosu na 2019. te iznosi 104,4 milijuna kuna, kao rezultat veće bruto dobiti te programa profitabilnosti usmjerenog na sveobuhvatnu optimizaciju troškova.

U Grupi ističu da unatoč povećanom angažmanu na aktivnostima vezanima uz 4G i 5G radijske pristupne i jezgrene mreže te porastu troškova vezanih uz projekt usluga upravljanja s HT-om, udio prodajnih i administrativnih troškova u prihodima od prodaje stabilan je te iznosi 4,14 posto. Neto dobit iznosi 94,5 milijuna kuna, a povrat od prodaje 4,7 posto.

– Ponosni smo što je Zagrebačka burza za 2020. godinu Ericssonu Nikoli Tesli dodijelila nagrade u dvije kategorije: za dionicu s najvećim porastom cijene i dionicu s najvećim porastom prometa. U godini izazova, kao što je bila 2020., ovo je posebno važno priznanje jer pokazuje povjerenje investitora i javnosti u ono što radimo – istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle. 

24. travanj 2024 18:34