Hrvatska
StoryEditor

HEP Plin kupio distribucijsku plinsku mrežu Općine Bizovac

09. Srpanj 2020.

Tvrtka HEP Plin, članica HEP grupe, početkom srpnja je s Općinom Bizovac potpisala ugovor o kupovini 52,5 kilometara plinske mreže u vlasništvu te općine, a vrijednost ugovora je 2,1 milijun kuna, izvijestila je u četvrtak Hrvatska elektroprivreda (HEP). 

Kako se navodi u priopćenju, ugovorom se osigurava dugoročna funkcionalnost plinske mreže u općini Bizovac, a njime HEP Plin gotovo u potpunosti zaokružuje distribucijsko-opskrbno područje u Osječko-baranjskoj županiji.

- Akvizicija obuhvaća mrežu u naseljima Bizovac, Habjanovci, Brođanci, Cret Bizovački, Novaki Bizovački i Samatovci, čime je HEP Plin potvrdio položaj jednog od vodećeg distributera i opskrbljivača plinom na hrvatskom tržištu. HEP Plin će tako opskrbljivati gotovo 100.000 kupaca te će upravljati s više od  3.900 kilometara plinske distribucijske mreže na području četiri županije u istočnoj Hrvatskoj - Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske - ističu iz HEP-a.

Objašnjavaju da je općina Bizovac izgradila 1995. godine vlastitim sredstvima plinsku mrežu na svojem području, kojom potom upravlja komunalna tvrtka Dvorac  iz Valpova. Na temelju javnog natječaja, koncesiju za distribuciju i opskrbu kupaca plinom na području Općine Bizovac u travnju 2003. godine dobiva HEP-Plin.

- Kupovina distribucijske plinske mreže Općine Bizovac dio je poslovne strategije HEP Plina koja uključuje objedinjavanje vlasništva nad plinskom mrežom na vlastitim distribucijskim područjima, preuzimanje plinske mreže u vlasništvu jedinica lokalne samouprave te akvizicije drugih tvrtki koje se bave distribucijom i opskrbom plinom - naglašavaju iz HEP-a.

Podsjećaju, naime, kako je HEP Plin 2018. godine preuzeo distribucijsku mrežu općine Feričanci, a 2019. godine tvrtku za distribuciju i opskrbu plinom Plin Vtc iz Virovitice. U ožujku ove godine, dodaju, HEP Plin je sklopio ugovore o kupoprodaji poslovnih udjela u tvrtkama PPD-Distribucija plina i PPD-Opskrba kućanstva, čime je zaokružio plinsku distribucijsku mrežu i opskrbu kupaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

- Dugoročni planovi HEP Plina usmjereni su na izgradnju dodatne plinske mreže te uvođenje novih tehnologija, poput daljinskog očitanja i 'pametnih' plinomjera, čime se osiguravaju temelji za daljnje povećanje broja kupaca, količine distribuiranog plina i povećanje kvalitete usluge - zaključuje se u priopćenju.

16. travanj 2024 09:12